BiH
0

Na konferenciju za Srebrenicu nisu pozvani predstavnici državnog ministarstva

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iskazalo je danas razočaranost i iznenađenost odnosom organizatora Konferencije za razvoj Općine Srebrenica prema ovom ministarstvu, jer na taj skup koji se održava danas u Srebrenici nisu pozvani predstavnici ovog ministarstva.

Stoga je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio danas pismo načelniku Općine Srebrenica Abdurahmanu Malkiću, rezidentnoj predstavnici UNDP-a u BiH Christine McNab te predsjedavajućem koordinacione grupe za Srebrenicu Igoru Davidoviću u kojem iznosi kritiku na odnos prema ovom ministarstvu.

U pismu se navodi kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, prema članu 12. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, između ostalog nadležno i za "kreiranje i provođenje politike u BiH u oblasti povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, projekata rekonstrukcije i osiguranja drugih uvjeta za održivi povratak".

Ministarstvo u potpunosti podržava svaku inicijativu za poboljšanje položaja povratnika u Srebrenicu, te tako i održavanje Konferencije za razvoj te oćine, ali još jednom izražava razočarenje odnosom organizatora prema nadležnom državnom ministarstvu, navodi se u saopćenju za javnost ovog ministarstva.

U ovom ministarstvu ističu kako, uzimajući u obzir nadležnosti ovog tijela, ne mogu prihvatiti da državu BiH na Konferenciji za razvoj općine Srebrenica predstavlja isključivo i jedino predsjedavajući Koordinacijske grupe za Srebrenicu. Njega uopće nije imenovalo Vijeće ministara BiH koje je za to nadležno te se time stvaraju nepotrebni paralelizmi u sistemu, protivni Zakonu o ministarstvima BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.