BiH
9

Na kolektivnoj dženazi 18. aprila u Vlasenici bit će ukopano pet žrtava iz proteklog rata

FENA
Na kolektivnoj dženazi 18. aprila u Vlasenici bit će ukopano pet žrtava iz proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ekshumiranim u ranijem periodu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su četiri žrtve koje će biti ukopane 18. aprila ekshumirane iz masovne grobnice Ogradice pronađene na području Vlasenice, iz koje su ekshumirana 232 posmrtna ostatka, od čega 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Jedna žrtva ekshumirana je na lokalitetu Džanđići, također, na području Vlasenice.

Čengić navodi da je najmlađa među žrtvama koje će u subotu biti ukopne na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici sedmogodišnji dječak Edis Hajdarević, a pored Edisa još jedna žrtva je maloljetnik, Dijan Dragić, koji je imao sedamnaest godina. Obje žrtve pronađene su u masovnoj grobnici Ogradice.

Najstarija žrtva je Duda Dautović, ubijena u 68. godini, a njeni posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Džanđići.

Čengić je kazala da je na području Vlasenice do sada ekshumirano i identificirano 1.248 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u toku proteklog rata. Na području Vlasenice još se traga za više od pet stotina žrtava.

"Nažalost, u posljednje vrijeme sve je teže doći do tačnih i pouzdanih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica i to je ključni problem u procesu traženja nestalih osoba u BiH", istaknula je Čengić.

Na dženazi u Vlasenici će biti ukopane žrtve:

  1. Edis (Fadil) Hajdarević, rođen 1985.;
  2. Dijan (Nikola) Dragić, rođen 1975.;
  3. Sakib (Edhem) Saračević, rođen 1963.;
  4. Salko (Ibro) Merić, rođen 1958.;
  5. Duda (Hađo) Dautović, rođena 1924. godine.