Upustva Zavoda
32

Na koji način se vrši prevencija i kontrola korone u školama u Kantonu Sarajevo

N. C.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Pandemija je izazvala mnoge promjene u društvu pa tako i u obrazovnom sistemu. Nakon više od godinu online nastave učenici u Kantonu Sarajevo početkom nove školske godine su se vratili u školske klupe, što predstavlja veliki izazov.

S ciljem što boljeg funkcioniranja obrazovnog sistema u školama, kao i osiguranja adekvatne zaštite zdravlja učenika i nastavnika Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izradio je upustva za prevenciju i kontrolu infekcije i oboljenja Covid-19 u osnovnim i srednim školama u Kantonu Sarajevo.

Cjelokupan dokument obuhvata detaljne upute o detekciji rizičnih tačaka u odgojno-obrazovnim ustanovama, preventivne higijenske procedure i postupke tokom organizacije i provođenja nastavnog procesa.

Upustvo Zavod za javno zdravstvo
Upustvo Zavod za javno zdravstvo

Kako se navodi, osnovni pincipi prevencije podrazumijeva nošenje maski za učenike (djeca uzrasta od šest do 11 gdina trebaju nositi masku izvan učionice, a ne moraju za vrijeme nastave, dok starija djeca trebaju nositi masku i za vrijeme nastave), nošenje maski za nastavno i drugo osoblje, održavanje adekvatne fizičke udaljenosti, održavanje higijene ruku.

Postupanje u slučaju pojave Covid oboljenja u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo:

  • Ukoliko je učenik bolestan kod kuće sa sumnjom ili dokazanim oboljenjem Covid-19, on ne dolazi u školu, već se javlja ljekaru, a roditelji su dužni obavijestiti školu o razlogu izostanka djeteta s nastave. Ostali učenici iz razreda i nastavnici nastavljaju nastavu uz nadzor njihovog zdravstvenog stanja narednih 14 dana. U slučaju neprovođenja i nepridržavanja epidemioloških mjera, odjeljenje i nastavnici koji predaju tom odjeljenju idu na online način rada na 14 dana.
  • Ako se učeniku tokom nastave pojave simptomi koji upućuju na Covid-19, učenik se smješta u prostoriju za izolaciju do dolaska roditelja. Ostali učenici iz razreda i nastavnici nastavljaju nastavu uz nadzor njihovog zdravstvenog stanja narednih 14 dana.
Upustvo Zavod za javno zdravstvo
Upustvo Zavod za javno zdravstvo
  • Ukoliko se u istom odjeljenju nakon šest dana pojavi još jedan ili više slučajeva zaraze, odjeljenje ide 14 dana u izlaciju i prati online nastavu.

  • U slučaju da je roditelj/staratelj ili član domaćinstva pod sumnjom na Covid-19 ili je pozitivan, učenik se smatra visoko rizičnim kontaktom i ne dolazi u školu. Roditelji su dužni obavijestiti školu o razlozima izostanka djeteta. Ostali učenici i nastavnici nastavljaju pohađati nastavu uz zdravstveni nadzor.

  • Ukoliko je nastavnik ili drugi zaposlenik škole bolestan kod kuće sa sumnjom na Covid-19, zaposlenik ne dolazi na posao, kontaktira ljekara i obavještava školu o razlozima izostanka. Učenici i nastavnici nastavljaju nastavu i posao uz zdravstveni nadzor 14 dana.

Upustvo Zavod za javno zdravstvo
Upustvo Zavod za javno zdravstvo
  • U slučaju da član porodice nastavnika i zaposlenika ima simptome koji upućuju na mogući Covid-19 ili su pozitivni, postupa se po istom principu.

Treba istaći da u slučaju neprovođenja i nepridržavanja epidemioloških mjera, odjeljenje i nastavnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim idu na online način rada na 14 dana.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ranije je za Klix.ba kazala da je, procentualno gledano, udio djece koja su pozitivna na koronavirus isti kao i kada su škole bile zatvorene.

Ona je istakla da Ministarstvo prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo KS i Kriznim štabom KS.