A redovne operacije?
37

Na KCUS-u uradili novi plan rada anesteziologa: Hoće li se odlazak 13 specijalista odraziti

Klix.ba
Nakon što je čak 13 anesteziologa na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u jednom danu dalo otkaz, u toj bolničkoj ustanovi su morali uraditi novi, modifikovani plan organizacije rada.

Jedno od prvih pitanja koje građani sebi postavljaju nakon informacije da iz jednog kliničkog centra odlazi toliki broj ljekara je hoće li se to odraziti na redovan rad, a prije svega na redovne operacije koje su zakazane i koje trebaju biti zakazane. Uprava KCUS-a, odnosno direktori i šefovi Hirurške discipline jučer su održali sastanak i usvojili određene zaključke o planu rada.

Tako će se od sada redovni operativni program izvoditi od 8 do 14 sati, a plan dežura anesteziologa za operacije u opštoj anesteziji će biti uređen na sljedeći način:

  • Jedan anesteziolog će pokrivati salu opće i plastične hirurgije
  • Jedan anesteziolog će pokrivati abdominalnu
  • Jedan anesteziolog će utorkom, srijedom i četvrtkom pokrivati torakalnu salu
  • Jedan anesteziolog će pokrivati salu ORL (uho, grlo, nos) i maksilofacijalnu
  • Jedan anesteziolog će pokrivati neurohirurgiju
  • Jedan anesteziolog će pokrivati urologiju
  • Jedan anesteziolog će pokrivati dječiju hirurgiju
  • Dva anesteziologa će pokrivati ortopediju
  • Jedan anesteziolog će pokrivati GAK

Naglašeno je da, kada je riječ o interventnim i dijagnostičkim procedurama, šef Klinike za anesteziju i reanimaciju može vršiti dnevni raspored za taj dan na osnovu raspoloživog kadra.

Prema ovom dokumentu, upitno je koliko će se odlazak 13 anesteziologa odraziti na redovan operativni program. Evidentno je da će u upotrebi biti jedna sala po klinici te da je radno vrijeme u operacionim salama sada do 14 sati.

Kako saznajemo od izvora na KCUS-u, do sada su se operacije na abdominalnoj hirurgiji vršile u dvije sale, a sada će biti u jednoj, jer će taj sektor pokrivati jedan anesteziolog. Također, dječija hirurgija je operacije vršila svaki dan, a sada će, kako saznajemo, to biti tri dana u sedmici.

Ipak, treba istaći da je KCUS prije dva dana saopćio da će bez obzira na odlazak 13 anesteziologa nastaviti raditi u punom kapacitetu te da imaju 44 specijalista anestezije i reanimacije te 14 specijalizanata. Međutim, zbog čega je napravljen ovaj plan gdje će u određenim slučajevima jedan anesteziolog pokrivati dvije klinike.

S druge strane, imamo najavu da će 13 anesteziologa biti zaposleno u Općoj bolnici u Sarajevu, pa je i to indikativno, da li će ta zdravstvena ustanova imati više operacija s obzirom na to da će sada imati 28 anesteziologa.