Izgrađena 1894.
358

Na KCUS-u ruše oronulu Kliniku ORL staru 123 godine, na njenom mjestu će biti park

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer je počelo rušenje i uklanjanje zgrade Klinike ORL, uslijedit će sanacija terena te izgradnja zelene površine za pacijente i posjetioce. Prva faza projekta će koštati 237.564,72 KM.

"Zgrada je napravljena 1894. godine, a Klinika ORL je u nju smještena 1950. kada je zbog malih kapaciteta dograđen još jedan dio. Ukupna kvadratura cijelog objekta je bila 1.963 kvadrata. Zbog starosti i nagiba opterećen je cijeli dio i još 1989. godine gradska inspekcija je dala negativan nalaz s aspekta konstrukcije", kazao je za Klix.ba rukovodilac Tehničkog sektora KCUS-a Nurija Jusupović.

Rušenje objekta predvidio je urbanistički plan iz 1989. godine, a 2013. je odlučeno da se on mora srušiti ili sanirati.

"Procijenili smo da će sanacija puno koštati, a već ima izgrađen Centralni medicinski blok, gdje smo predvidjeli da na 14. i 15. spratu bude Klinika ORL. Odlučili smo se za rušenje i objekt je 2015. iseljen. Dvije godine kasnije je izdvojeno 350.000 KM za tri faze. Prva je da se objekt sruši i sanira teren, druga je da se napravi park s klupama, šetnicama i fontanom, a treća je toplotna stanica koja je napajala apoteku i ovaj objekt", kazao je Jusupović.

Izvođač je firma Butmir d.o.o., a rok za završetak radova je tri mjeseca.