Olakšica pacijentima
323

Na KCUS-u predstavljen novi sistem naručivanja: "Sve će biti transparentno, bez sveski"

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena nova usluga vezana za informatizaciju i modernizaciju sistema naručivanja pacijenata kroz program elektronske narudžbe Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako je kazao v. d. direktor KCUS-a Alen Pilav, na red je nakon "otvaranja" ove ustanove pacijentima došla i olakšica u naručivanju.

"Napominjem, ovo je samo olakšavanje pacijentima naručivanje na specijalističke i subspecijalističke preglede u sklopu rada KCUS-a. Nažalost, u ovoj fazi nećemo smanjiti liste čekanja, ali ćemo pacijentima uštedjeti nepotrebno hodanje od ambulante do KCUS-a, nosanje uputnica... Pacijenti će, kada se završi pregled kod porodičnog ljekara i dobiju preporuku za neki od pregleda koji se trebaju obaviti u krugu KCUS-a, istog trenutka dobiti termin", kazao je.

Objasnio je da je taj termin vrlo transparentan.

"I pacijent i ljekar porodične medicine odmah vide slobodne termine i pacijentu se da prvi slobodan. Nema više nikakvih sveski, naručivanje ispod ruke, preko štele... Sve je transparentno", rekao je Pilav.

Alen Pilav, v. d. direktor KCUS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alen Pilav, v. d. direktor KCUS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)

DirektorZavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac kazao je kako su aktivnosti na ovom projektu pokrenute prije četiri mjeseca.

Muamer Kosovac, direktor ZZJZ KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Muamer Kosovac, direktor ZZJZ KS (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u Kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, zbog transparentnosti prema svojim građanima", kazao je Kosovac i dodao da će ovaj sistem pojednostaviti rad zdravstvenih ustanova.