Svečanost u Sarajevu
150

Na KCUS-u otvorena nova Dnevna onkološka bolnica

FENA
Dnevna onkološka bolnica, koja će olakšati boravak pacijentima tokom terapije, ali i rad ljekarima i medicinskom osoblju, svečano je otvorena danas u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Odjel ima 16 multifunkcionalnih fotelja, a neposredno pored dnevne bolnice, otvoren je i poseban šalter za prijem i ovjeru dokumentacije za onkološke pacijente, čime je olakšan administrativni put pacijenta.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da je to praktično nova klinika, mjesto na kojem će pacijenti sa malignim bolestima moći u dvije smjene u humanim uslovima da primaju terapiju.

"Ovo je nešto između bolnice i kuće, jer nam je cilj da se pacijenti osjećaju dobro i da im pružimo najbolju zdravstvenu uslugu, ali i da pazimo na njihovo dostojanstvo i udobnost", naglasila je.

Prije dvije i po godine je, dodala je, u tom prostoru naslijedila kabinet koji je ustupila za izgradnju dnevne bolnice. Pojasnila je da je bolnica izgrađena sa malo sredstava koja su dobijena kao donacija.

Također, Izetbegović je dodala da nedostaje lijekova za tu vrstu pacijenata, ali ne onih koje nabavlja KCUS, već Federalni zavod za zdravstveno osiguranje.

"U stalnoj smo potrebi za citostaticima, a nismo ovlašteni da ih nabavljamo. Apelujem da nam nabave lijekove ili da taj posao prepuste KCUS-u, jer mi ćemo to raditi odgovorno, kako našim pacijentima ne bi ništa nedostajalo", navela je Izetbegović.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija istakao je da u dnevnoj bolnici ima 16 kreveta, isto kao i prije, ali da je osnovna razlika u ambijentu.

"Prije pacijenti nisu imali dnevno svijetlo, a ovaj prostor je puno prozračniji i veći. Konačno smo razdvojili pripremu citostatika i njihovo davanje", pojasnio je.

Bešlija naglasio da se kompletna infrastruktura i znanje Klinike za onkologiju može porediti s najvećim svjetskim zdravstvenim centrima.

"Onkološki pacijent je pacijent 21. stoljeća. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će 2040. godine svaki treći muškarac i svaka četvrta žena tokom svog života dobiti karcinom, a mi smo spremni za naše pacijente", kazao je.

Najavio da će uskoro nabaviti i novi linerani akcelerator te da razgovaraju i o nabavci aparata za jednokatno zračenje koji mijenja 45 dana zračenja.

Bešlija je naveo da kroz Kliniku za onkologiju dnevno prođe oko 450 pacijenata, 150 koji se zrače, 120 koji primaju sistemsku terapiju, zatim pacijenti koji vrše kontrolni pregled te 20 do 30 pacijenata koji su tek otkrili bolest.

Uskoro video.