|

Na KCUS-u održana prva "Škola za trudnice"

Na KCUS-u održana prva "Škola za trudnice"
98
Klix.ba
24.12.2014. u 10:11
3
komentara
98

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U okviru Discipline za zaštitu zdravlja majke i djeteta KCUS, ljekari Pedijatrijske i Klinike za ginekologiju i akušerstvo održali su jučer prvu "Školu za trudnice".
Škola je namijenjena trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće kao priprema za porod i majčinstvo.

U ime Discipline za zaštitu zdravlja majke i djeteta polaznice Škole je pozdravila akademik prof. dr. Senka Mesihović – Dinarević, te ih upoznala sa kolegama koji će voditi Školu, a to su doc. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović, dr. sc. med. Emina Hadžimuratović, dipl. psiholog Lejla Smajić – Hodžić i diplomirane medicinske sestre Mirsada Lalić i Munevera Grbo, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Također, prisutne je upoznala sa historijom, kapacitetom i načinom rada klinika u okviru Discipline na kojima će se mlade majke poroditi.

Škola je jednodnevna i besplatna za sve zainteresirane. U narednom periodu planira se organizacija sličnih škola više puta u godini.

Škola obuhvata slijedeće teme:

1. Kalendar trudnoće, vrijeme pregleda-praćenja trudnoće, psihofizičke promjene tokom trudnoće, ishrana i njega trudnica, tok porođaja, oporavak nakon carskog reza, promjene na tijelu nakon porođaja.

2. Pripreme za porođaj, vježbe disanja i relaksacije.

3. Novorođenče - prilagodba na ekstaruterini život, važnost i praksa dojenja, osnovni savjeti o njezi novorođenčeta ( pupak, koža, presvlačenje ), žutica, SIDS, sigurno spavanje, auto-sjedalice.

4. Psihološki aspekt trudnoće i majčinstva, uloga oca.

Mlade majke iz Kantona Sarajevo pokazale su veliki interes za ponuđeni program, i to je najbolji znak o potrebi i opravdanosti održavanja Škole za trudnice.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...