{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na KCUS-u druženje s oboljelim od Parkinsonove bolesti

F
11.4.2014. u 15:11
0
0
Na KCUS-u druženje s oboljelim od Parkinsonove bolesti
0
Na KCUS-u druženje s oboljelim od Parkinsonove bolesti
Druženje s pacijentima oboljelim od Parkinsonove bolesti upriličeno je danas u Neurološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.
Druženje pacijenta i ljekara s Neurološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo organizirano je povodom obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je bolest s poremećajima pokreta te jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice.

"Radi se o oboljenju koje je neurodegenerativnog karaktera te je dugotrajno, progresivno oboljenje", izjavila je na pres-konferenciji direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a prof. dr. Azra Alajbegović.

Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i rana intervencija je izuzetno važno da bi se usporila progresija simptoma te olakšao svakodnevni život bolesnika.

Suština problema kod Parkinsonove bolesti, ističe Alajbegović, je disbalans koji nastaje između supstanci u mozgu.

Što se tiče oboljelih od Parkinsonove bolesti u BiH, šefica Neurološke klinike KCUS-a prof. dr. Jasminka Dželilović-Vranić, kazala je da se ne može govoriti o decidnom broju oboljelih.

"Međutim, prema podacima kojima raspolaže Klinički centar radi se oko hiljadu oboljelih od ove bolesti", kazala je Dželilović-Vranić, te dodala:

"Porodica može puno pomoći bolesniku kako bi se oslobodio depresije, osjećaja ljutnje te osjećaja neugode zbog ovisnosti o drugim ljudima, naglašavajući da ovo nije bolest od koje se umire".

U svijetu od Parkinsonove bolesti boluje danas oko 6,6 miliona ljudi, a do 2040. taj broj bi se mogao udvostručiti, pretpostavke su doktora iz ove oblasti medicine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: