{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na KCUS-u 28 pacijenata liječeno od gripe, osam boluje od H1N1

20.3.2015. u 21:30
39
48
Na KCUS-u 28 pacijenata liječeno od gripe, osam boluje od H1N1
39
Na KCUS-u 28 pacijenata liječeno od gripe, osam boluje od H1N1
Foto: Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zabranio je posjete pacijentima zbog povećanog broja pacijenata oboljelih od gripe. Kako su nam rekli iz ove ustanove, na virus gripe je analizirano 56 uzoraka.
U periodu 04.03.2015. godine do 18.03.2015. godine analizirano je 56 uzoraka na virus gripe. Od toga je negativnih analiza bilo 27 uzoraka, izolata virusa influence A H1N1 -  osam uzoraka, Influence B - 16 uzoraka i influence A - četiri uzorka", rekli su nam iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a.

Istakli su da je na Klinici za infektivne bolesti liječeno je više 'kompliciranih slučajeva', a te komplikacije su uglavnom zabilježene kod pacijenata sa bakterijskim infekcijama pluća.

Virus gripe H1N1, poznatiji kao svinjska gripa, pojavio se još 2009. godine i prenosi se s čovjeka na čovjeka. U BiH su prijavljeni sporadični slučajevi, ali situacija nije bila alarmantna.. Krajem januara u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla dvije osobe su preminule od svinjske gripe. U sezoni 2014/2015 ukupno je preminulo devet osoba a slučajevi se mogu povezati s gripom.

Medicina je napredovala i postoje uspješne metode liječenja ukoliko se simptomi prepoznaju na vrijeme. Stručnjaci navode da u kliničkoj slici zaraženih virusom H1N1 dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i pojačani bolovi u mišićima. Ključno je da se rizične grupe vakcinišu redovno.

Posjete na KCUS-u su zabranjene iz preventivnih razloga, a javnost će blagovremeno biti obaviještena o prestanku važnje ove odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: