Traže hitne reakcije
22

Na jubileju goraždanskog Doma zdravlja upozoreno na odlazak ljekara

Piše: E. A.
Uz obilježavanje godišnjice goraždanskog Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" koji ove godine slavi 65 godina od osnivanja, iz ove ustanove još jednom je upozoreno na problem odlaska ljekara. Zatražena je hitna reakcija nadležnih institucija u cilju obezbjeđenja boljeg statusa uposlenih u zdravstvu.

Prim.dr Vesna Nemec Klisura, predsjednica Stručnog vijeća Doma zdravlja, pozvala je predstavnike gradskih i kantonalnih vlasti, ali i resornog federalnog ministarstva da se uključe u rješavanje sve prisutnijeg i složenijeg problema odlaska ljekara iz Goražda.

"Dom zdravlja nije prekidao rad ni u najtežim danima za ovaj grad. Iz ove ustanove je tokom agresije nastala i Ratna bolnica, a nakon toga i Kantonalna bolnica Goražde", podsjeća dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bez obzira na aktuelne probleme u zdravstvu on ističe kako se ova ustanova uspješno nosi s izazovima pružanja primarne zdravstvene zaštite, kroz rad službe porodične medicine s sa gradskim i teresnkim ambulantama, specijalističke službe ginekologije, fizijatrije i Centra za mentalno zdravlje, te dječija i pulmuloške službe kao i drugih, čime je pokriveno uglavnom sve što nalaže primarna zdravstvena zaštita osim hitne pomoći koja je u sastavu kantonalne bolnice.

Upravo je o aktuelnim pitanjima u vezi funkcioniranja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, te potrebi revidiranja sporazuma između kantonalne bolnice i Doma zdravlja u Goraždu potpisanog prije 15 godina i radu hitne pomoći koja je 2013. godine prešla u nadležnost Doma zdravlja, ali ni do danas nije osposobljena za rad, razgovarano i na zajedničkom sastanku u zgradi kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Jedan od problema je propisivanje lijekova za pacijente koji se nalaze na liječenju u kantonalnoj bolnici, odnosno pacijente Urgentnog centra, zbog činjenice da bolnica od Zavoda zdravstvenog osiguranja dobiva novčana sredstva samo za bolničku listu lijekova na kojoj se nalaze ampularni, ali ne i tabletarni lijekovi. Kako bi se ovaj problem riješio, dogovoreno je da se pokrene procedura donošenja odluke na nivou kantonalne bolnice, prema kojoj bi pacijenti mogli uzimati lijekove na recept dok su smješteni na liječenju u bolnici.