Sarajevo
0

Na Jahorini skup o održivosti NVO

SRNA
Na Jahorini će danas i sutra biti održana prva ljetna škola pod nazivom "Uloga, pravni status i finansijska održivost nevladinih organizacija (NVO) u BiH", koju organizuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Tokom dvodnevne radionice biće riječi i o pravnom statusu i finansijskoj održivosti nevladinih organizacija u BiH, iskustvima zemalja u regionu, pravilima o konsultacijama, te učešću građana u zakonodavnom procesu i institucionalnoj saradnji vladinog i nevladinog sektora na svim nivoima vlasti.

Ovakva vrsta radionice bitno će doprinijeti ne samo definisanju i izgradnji povoljnog položaja nevladinih organizacija u BiH u budućnosti, već jačanju aktivnijeg učešća organizacija civilnog društva u rješavanju najbitnijih problema u BiH i u procesima donošenja odluka važnih za građane BiH.

U prvoj ljetnoj školi, koju finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj i Evropski centar za neprofitno pravo iz Budimpešte, učestvovaće više od 20 predstavnika vodećih nevladinih organizacija iz BiH, ali i uvaženi gosti i eksperti iz regiona, saopšteno je iz CPCD-a.