CIK
0

Na izborima 566 kandidata za načelnika i gradonačelnika

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je u skladu s Izbornim zakonom BiH okončala postupak provjere i ovjere kandidatskih listi i kandidata za učešće na lokalnim izborima 5. oktobra.

Nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka i podnošenja zahtjeva za preispitivanje odluke CIK-a, ukupno je ovjereno 29.041 kandidat, od toga 566 kandidata za načelnika/gradonačelnika.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, 22. jula istekao je rok za registraciju birača koji glasaju izvan BiH, kao i birača koji glasaju za općinu Srebrenica, a koji su imali mjesto prebivališta u ovoj općini na popisu stanovništva 1991. godine, bez obzira na njihov trenutni status.

Birači koji imaju status raseljene osobe do 22. jula su imali mogućnost izbora da li žele da glasaju za općinu boravišta ili prebivališta iz 1991. godine.

Prijave za registraciju birača iz inozemstva CIK još obrađuje, jer će pošiljke koje su poslate putem pošte do isteka roka, primati 2. augusta. U ovom trenutku registrirano je 30.053 birača koji glasaju izvan BiH, od čega za Srebrenicu 747.

Popunjavajući obrazac PB03 (na osnovu prebivališta s popisa stanovništva iz 1991. godine), svoje pravo da budu registrirani birači za općinu Srebrenica iskoristilo je 4.467 osoba.

Konačan broj birača svih kategorija za sve izborne jedinice CIK BiH će objaviti poslije 21. augusta, kada po zakonu treba biti zaključen i potvrđen centralni birački spisak.

CIK je vodio posebne aktivnosti za registraciji birača za općinu Srebrenica. U tu svrhu je, zahvaljujući međunarodnoj podršci, formiran mobilni tim od sedam osoba koji je radio na distribuciji i prikupljanju obrazaca PB03.

Poslano je više od 5.000 obavještenja na kućnu adresu osoba koje su bile na popisu stanovništva 1991. godine u općini Srebrenica, a trenutno im je mjesto prebivališta druga općina u BiH, izrađeni su spot i radiodžingl koje su emitovale 26 TV i 91 radiostanica u BiH, objavljivana su obavještenja u dnevnoj štampi i distribuirane su posebne brošure, saopćeno je iz CIK-a BiH.