U nedjelju
0

Na izbore bez mobitela, fotoaparata, kamera

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je CIKBiH donio instrukciju koja se tiče provedbi određenih članova Izbornog zakona kojim se utvrđuje način osiguranja izborne šutnje, tajnosti glasanja i osiguranja reda na biračkom mjestu.

Arnautović je kazao da se to prvenstveno odnosi na zabranu nošenja i pokazivanja oružja, zatim na zabranu korištenja i upotrebe na biračkom mjestu fotoaparata, diktafona, videokamera i mobilnih telefona.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna novina kojom CIK želi da učini još jedan korak da bi onemogućio eventualne zloupotrebe izbornog prava, odnosno određeni izborni inžinjering koji bi se mogao desiti na samom biračkom mjestu. Ova instrukcija je jučer donesena i proslijeđena općinskom izbornim komisijama i biračkim odborima.

"Prema ovoj instrukciji, prije otvaranja biračkog mjesta, birački odbor je obavezan da na vidnom mjestu ispred ulaza na biračko mjesto i na samom biračkom mjestu istakne obavijest kojom će se istaći zabrana nošenja i pokazivanja oružja i opasnih predmeta. Biračima je zabranjeno unošenje i korištenje fotoaparata, kamera, mobitela ili drugih sredstava kojima se može snimiti ili isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj na biračkom mjestu od momenta preuzimanja glasačkog listića pa do napuštanja biračkog mjesta“, kazao je Arnautović.

Dodao je da onog trenutka kada birač uđe na biračko mjesto i preda ličnu kartu, tog trenutka je dužan da neko od ovih sredstava preda biračkom odboru. Član biračkog odbora zadužen za identifikaciju birača zatražit će od birača da to sredstvo preda zajedno s ličnim identifikacionim dokumentom koje će birački odbor zadržati do završetka glasanja tog birača.

Na novinarsko pitanje šta se ovim željelo postići, Arnautović je odgovorio da se radi o sprječavanju eventualnih manipulacija i narušavanja tajnosti glasanja.

"Želimo spriječiti mogućnost da neko mobitelom uslika glasački listić i onda nekome dokazuje kako je glasao. To je jedan od razloga“, kazao je on.

Član CIK-a Branko Petrić je kazao da, u slučaju da neko odbije da preda nešto od sredstava koja su zabranjena, pogotovo ako birački odbor primijeti da ga on koristi u prostoru za glasanje, to će biti zabilježeno u zapisnik na biračkom mjestu. Ta činjenica može biti značajna eventualno u kasnijem odlučivanju po prigovorima i žalbama.

Članica Centralne zborne komisije Irena Hadžiabdić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, pojasnila da se ovom instrukcijom željelo uvesti malo više reda i osigurati veću tajnost glasanja.

"Reagovali smo zbog sve većeg broja pritužbi vezanih za kupovinu glasova. Niko neće glumiti policajca na glasačkom mjestu. Ali smatramo da na taj način ipak uvodimo više reda i umanjujemo broj zloupotreba. Dobijamo veliki broj prigovora u vezi s kupovinom glasova, najnoviji su već stigli iz Pelagićeva, u vezi s tim smo i proslijedili dokaze koje posjedujemo Tužilaštvu. Jutros su nas zatekli prigovori iz Bosanske Gradiške, iz Jajca u istom smislu. Zbog toga je bilo neophodno napraviti bolju pripremu za ove izbore“, pojasnila je ona.