BiH
0

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu 450 studenata

FENA
Akademijom održanom u prisustvu brojnih zvanica iz akademskog i društvenog života BiH i Republike Turske danas je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) obilježio početak četvrte akademske godine.

Ova visokoškolska ustanova u usponu otvorena je 2004. godine, a trenutno je pohađa više od 450 studenata iz različitih dijelova svijeta.

Na IUS-u predaje više od 50 profesora i 20 instruktora engleskog jezika iz 17 različitih država svijeta. U administraciji ove ustanove uglavnom rade državljani BiH.

Kako je na svečanosti objasnio rektor Univerziteta prof. dr. Erkan Ture, IUS je ustanova koja je uspostavila najviše obrazovne standarde te novi pristup u obrazovanju čija je osnovna karakteristika timski rad i aktivno sudjelovanje studenata u nastavi.

Nastavni plan i program IUS-a usklađen je s najvišim međunarodnim standardima, a polaznici stiču diplome priznate u BiH i u inozemstvu.

Na ovom univerzitetu postoje tri fakluteta -za ekonomiju i poslovnu administraciju, za tehničke i prirodne nauke te za umjetnost i društvene nauke i škola engleskog jezika.

Osnivač IUS-a je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo, koja investira oko 50 miliona eura za izgradnju modernog univerzitetskog kampusa na Ilidži.

Predsjednik spomenute fondacije Kadir Tacyildiz izrazio je nadu da će ova visokoškolska ustanova postati uzor i za druge slične ustanove u BiH i regionu.

Akademiji povodom početka 2007./2008. školske godine na ovom univerzitetu prisustvovali su i zvaničnici organa vlasti u BiH i Gradske uprave Sarajeva.