U Starom Gradu
0

Na inicijativu građana na Mošćanici i Sedreniku otvorena dječija igrališta

Klix.ba
Mališani iz Starog Grada od danas će moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva nova, potpuno opremljena dječija igrališta. Na inicijativu građana koji su se uključili u projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" igrališta su izgrađena na Mošćanici i Sedreniku.

Na Mošćanici, kod OŠ "Vrhbosna", izgrađeno je moderno i opremljeno dječije igralište na površini 55 m2. Djeci je na raspolaganju tobogan sa drvenom kućicom, ljuljaška sa dvije sjedalice kombinovana sa penjalicom sa ljestvama i mrežom za penjanje, metalna klackalica za dvije osobe, klupe, a postavljene su i korpe za otpad.

Na ovom igralištu danas je održan i program za najmlađe uz zabavu animatora, balone, slatkiše, sokove, a načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina obradovali su ih i loptama za igru. Na igralištu su se danas družili mališani sa Mošćanice, te učenici prvog razreda OŠ "Vrhbosna" koji su pripremili natpise kojim su se zahvalili za novo igralište.

Na Sedreniku je igralište izgrađeno u ulici Brdovita na broju 18, površine je 54 m2 i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu. Ima isti mobilijar kao i igralište na Mošćanici uz dodatak vrtuljka. I ovaj projekt inicirali su građani, mahom roditelja djece iz ove mjesne zajednice.

Izgradnja oba igrališta koštala je oko 44.000 KM od čega su, kroz projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", Vlade Švicarske i Švedske finansirale 34.000 KM, dok je 10.000 KM osigurala Općina Stari Grad.

"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Općina Stari Grad uključila se u ovaj projekat prije godinu dana putem Sektora za lokalni razvoj. Dosad su implementirani brojni projekti: izvršene su edukacije upravljačkih struktura mjesnih zajednica o pisanju projektnih prijedloga, informacionih tehnologija, te socijalne inkluzije, organizovani otvoreni sastanci i dijalozi rukovodstva Općine sa građanima, izgrađena dva dječija igrališta na Mošćanici i na Sedreniku, šest mjesnih zajednica opremljeno je nasavremenijom računarskom opremom, pokrenute pripreme za opremanje informatičkog kabineta u MZ Kovači, kao i pripreme za opremanje fitnes centra za žene i kućne radinosti na Vratniku. U ove projekte je uloženo oko 170.000 KM, dok je za ovu godinu planirano oko 150.000 KM ulaganja.

Nedostatak prostora za igru jedan je od često isticanih problema u Starom Gradu. Na tragu toga Općina je pokrenula sve aktivnosti u cilju rješenja ovog problema. Od ove godine mališani u Starom Gradu moći će koristiti četiri nova igrališta: u septembru prošle godine izgrađeno je i opremljeno mobilijarom dječije igralište ispred Doma kulture Logavina, danas su otvorena dječija igrališta na Sedreniku i Mošćanici, a u toku je izgradnja višenamjenskog igrališta na Bistriku u dvorištu osnovne škole "Edhem Mulabdić". Osim toga, pripremljena je lokacija i izrađuje se projektna dokumentacija za izgradnju još jednog dječijeg igrališta, na Kovačima, u ulici Nadmlini.