Sudija pojasnio proceduru
7

Na imenovanje novog predsjednika VSTV-a bi mogli čekati mjesec, iako nema prepreka da to urade odmah

N. V.
Sudija Perić o proceduri imenovanja predsjednika VSTV-a (Foto: Klix.ba)
Sudija Perić o proceduri imenovanja predsjednika VSTV-a (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Milan Tegeltija najavio ostavku u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću postavlja se pitanje ko će biti sljedeći predsjedavajući i kada će biti završeno imenovanje.

Sudija Branko Perić za Klix.ba kaže da ne postoje nikakve pravne prepreke da već prekosutra (u utorak) članovi izaberu novog predsjedavajućeg VSTV-a, ukoliko Tegeltija zaista potvrdi ono što je kazao da će otići iz Vijeća.

"Međutim, tamo je situacija poprilično komplikovana, oni su se pocijepali po entitetskom stavu, a šta će biti zavisi od entitetskih snaga", rekao je Perić ne želeći da komentariše čije snage imaju veću moć u ovom trenutku.

Tegeltija je nedavno kazao da imenovanje može trajati mjesec dana i da će ga naslijediti neko iz Republike Srpske, sudija Perić poručuje da takvo nešto nema nikakvo zakonsko uporište.

"On će sad predlagadati da opet bude Srbin iz RS-a, to nije nikakva zakonska pretpostavka, ni uslov, oni mogu izabrati koga hoće", rekao je Perić.

On još dodaje da su, iako ne postoje prepreke da novi predsjedavajući bude imenovan već u utorak, male šanse da se to desi.

Nema logike da stari članovi biraju novog predsjednika. U decembru ističe mandat Moniki Mijić i Dragomoru Vukoju u januaru, zna se ko će njega zamijeniti - Halil Lagumdžija, ali moguće je da će biti prijedloga da se sačeka da dođu novi članovi", zaključio je Perić.