Prirodne i druge nesreće
53

Na Igmanu održana vježba "Prvi odgovor": Simulacija spašavanja u kriznim situacijama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U devastiranom hotelu Igman na Velikom polju iznad Sarajeva danas je održana pokazna vježba pod nazivom "Prvi odgovor na prirodne i druge nesreće Novi Grad Sarajevo 2019".

Organizatori vježbe su ukazali na važnost spremnosti službi i volonterskih organizacija, ali i pojedinaca u zaštiti i spašavanju ljudskih i materijalnih dobara, sve sa ciljem sigurnog boravka u našoj lokalnoj zajednici.

"Vježba je odlično prošla, a učestvovalo je 57 osoba. Pokazali smo kako se mogu uskladiti sve službe koje se bave zaštitom i spašavanjem odnosno da svi rade sihronizovano s istim ciljem. Pokazali smo kako se to radi uspješno", rečeno je za Klix.ba iz GSS Novi Grad.

Prilikom pokazne vježbe izvršene su simulacije spašavanja dvije teško povrijeđene osobe, zatim 10 lakše povrijeđenih, brzu evakuaciju spasioca koji je ostao zarobljen prilikom urušavanja stepenica, helikopterskog transporta životno ugroženih osoba te druge situacije s kojima se spasioci susreću na terenu.

Vježbu su nadzirali instruktori iz Slovenije, a u vježbu je bio uključen i helikopter EUFOR-a u BiH.

Pored Općine Novi Grad Sarajevo kao organizatora u pokaznoj vježbi učestvovali su pripadnici EUFOR-a, MUP-a Kantona Sarajevo, GSSUBiH, Paramedic.ba, Lokom Novi Grad, Crveni križ Novi Grad i domovi zdravlja.