Odata počast
13

Na Igmanu obilježena 22. godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo obrane BiH organiziralo je danas na Igmanu obilježavanje 22. godišnjice pogibije američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephana Reaulta, koji su 19. augusta 1995. stradali na igmanskom putu.

Američki diplomati iz ureda Richarda Holbrookea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i francuski vojnik koji je vozio transporter, na današnji dan 1995. su tragično izgubili živote vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da njihova tragična smrt dokazuje da je izgradnja mira u svijetu častan ali opasan poziv u kojem diplomate i vojnici pokazuju spremnost da žrtvuju sebe za dobrobit drugih ljudi, naroda i država.

Dodala je da je njihova smrt postala simbol prijateljstva i pomoći američkog i francuskog naroda Bosni i Hercegovini i njenim narodima koji su tu pomoć prepoznali i zahvalni su na tome.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack podsjetila je da je tadašnji državni sekretar Warren Christopher rekao da će im sjećanje na Roberta Freisera biti inspiracija da rade bolje i više kako bi postigli ciljeve kojima je on posvetio svoj život.

"Nadam se da uz snažnu podršku SAD-a i EU građani BiH mogu zajedno da rade bolje i više, prevazilazeći izazove korupcije, reforme obrazovanja, političkog i ekonomskog napretka kako bi izgradili zajedničku budućnost", kazala je Cormack.

Savjetnica ambasadora Francuske u BiH Catherine Veber zahvalila je bosanskim prijateljima što se trude da angažman te četvorice ljudi ne bude nikada zaboravljen.

Istakla je da se sjećamo i svih onih koji su umrli za mir i svih koji su patili zbog rata, te da sjećanje na njih treba da nas inspiriše da svakog dana radimo na izgradnji i održanju mira potrebnog za budućnost i napredak Bosne i Hercegovine.