BiH
3

Na Igmanu obilježena 21. godišnjica stradanja američkih diplomata i francuskog vojnika

Klix.ba
Komemorativna ceremonija uz vojne počasti, povodom 21. godišnjice tragično nastradalih američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa te francuskog vojnika Stephana Reaula, održana je na mjestu njihove pogibije na Igmanu.

Vijence su položili izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Zoran Đerić, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Paul Horovitz te otpravnica poslova Ambasade Republike Francuske u BiH Ketrin Veber.

Ceremoniji su, osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ambasada SAD i Francuske u BiH, prisustvovali predstavnici NATO-a, EUFOR-a, vojno-diplomatski kor u BiH, predstavnici institucija vlasti u BiH i međunarodnih organizacija u BiH, kao i predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH koje je predvodio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacaije generalmajor Mirko Tepšić.

"Izgradnja mira u svijetu častan, ali opasan poziv, u kojem diplomate i vojnici, požrtvovani i hrabri ljudi, pokazuju spremnost da žrtvuju sebe za dobrobit drugih naroda i država. Njihovim porodicama, prijateljima i svima nama, ovo mjesto i ovaj datum su potreba i obaveza da se uz dužno poštovanje sjećamo, kako njihove spremnosti na žrtvovanje, tako i svih hrabrih i odlučnih pripadnika mirovnih snaga, koji su za vrijeme rata žrtvovali svoje živote u Bosni i Hercegovini", kazao je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Paul Horovitz je, uz važnost podsjećanja na tragičnu smrt američkih diplomata i francuskog vojnika, istakao posvećenost i opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini za stvaranje “prosperitetne i demokratske Bosne i Hercegovine, što je dokaz da "njihova žrtva nije bila uzaludna".

Otpravnica poslova Republike Francuske u BiH Ketrin Veber je u svom obraćanju naglasila podršku Republike Francuske Bosni i Hercegovini, jer je "BiH odlučila pristupiti EU i nadamo se da će nastaviti tim putem".