Najniža temperatura u BiH
0

Na Igmanu je 1963. živa na termometru pala na minus 42,5

Piše: A. Dž.
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Najniža temperatura ikad zabilježena u Sarajevu izmjerena je davne 1942. godine, tačnije 24. januara, i iznosila je minus 26,4 celzijusa. Temperatura je tada mjerena na Bjelavama, a na isti datum, 21 godinu kasnije, na Igmanu je zabilježeno minus 42,5 stepeni celzijusa i to je najniža temperatura izmjerena na teritoriji BiH.

"Godine 1942. temperatura se još uvijek nije mjerila na Igmanu, ali na osnovu kasnije prikupljenih podataka možemo pretpostaviti da je za vrijeme Igmanskog marša, kada je u Sarajevu izmjerena najniža temperatura ikad, na ovoj planini bilo i do minus 50 stepeni", pojašnjava klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović.

No, ni 1942. ni 1963. nisu najhladnije u proteklih 120 godina. Najhladnija zima u Sarajevu bila je 1892/1893. kada je srednja temperatura iznosila minus 5,8 stepeni, a druga najhladnija godina od 1888. kada su počela mjerenja temperature je 1942. godina.

"Ukoliko se niske temperature nastave do kraja februara, ova zima bi se na listi najhladnijih mogla naći između 15. i 20. mjesta", kaže Majstorović.

Bosna i Hercegovina je već sedam dana prekrivena ogromnim snježnim pokrivačem, temperature padaju i do 30 stepeni celzijusa ispod nule, a stanovnici trenutno stanje opisuju kao sibirsku zimu sa polarnim temperaturama, kao apokalipsu... No, prema Majstorovićevim riječima, dosadašanje temperature su u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Majstorović podsjeća da nam stižu i nove snježne padavine koje će trajati tri dana.

"Prema prikupljenim podacima, padavine bi mogle biti intenzivnije na jugu zemlje. Procjene su da bi moglo pasti između 5 i 15 centimetara novog snijega, a u pojedinim područjima i do 30", kaže Majstorović.