Zemlja jednakih naroda
1.3k

Na Humu u Sarajevu jutros se slavila država: Iz maglovitog jutra tražimo sunce

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na brdu Hum u Sarajevu jutros je odata počast svima onima koji su dali svoje živote za domovinu obilježavanjem Dana državnosti BiH. Intonirana je himna i podignuta zastave na jarbol u prisustvu državnog vrha i drugih nivoa vlasti.

Svečano je jutros na Humu podignuta jedna od najvećih zastava BiH uz intoniranje himne, čime je poslata poruka o jedinstvu ove države, borbi za jednaka prava za sve uz poruke da se protiv fašizma nikada ne smijemo prestati boriti.

Svečanosti su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i drugi zvaničnici.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako je 25. novembar najvažniji datum u historiji BiH kada je potvrđen njen integritet, suverenitet i državnost, ali da se se i dalje moramo boriti za cjelovitu i demokratsku BiH, kao zemlju jednakih i ravnopravnih građana, protiv retogradnih ciljeva.

Istakao je kako je uvjeren da će vrlo brzo doći dan kada će se 25. novembar - Dan državnosti BiH obilježavati na cijeloj teritoriji BiH.

"Mi se i danas borimo u nekim dijelovima BiH za ravnopravnost svih naroda i građana. Neće biti dobro sve dotle dok se se svakom čovjeku ne osiguraju jednaka prava bez obzira gdje živi. Posebnu odgovornost u tome imaju političari i posebno njihove izjave koje daju javnosti. Prije dan-dva svjedočili smo vrlo ružnoj anticivilizacijskoj izjavi koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je netačana i duboko anticivilizacijska izjava koja opravdava i podstiče nove diskriminacije unutar BiH", rekao je Džaferović.

Naglasio je kako su BiH, njeni entiteti, kantoni, općine i mjesne zajednice zajedničko i pripada svim građanima BiH bez obzira u kom dijelu države se nalaze i gdje živimo. Uvjeren je da će taj princip pobijediti jer je duboko civilizacijski.

Komentirajući to što ovaj Dan državnosti BiH dočekujemo bez formirane vlasti kazao je kako je i sam želio da se vlast formira odmah nakon izbora kako bi se posvetili reformama, ekonomiji i drugim bitnim pitanjima, ali da do toga nije došlo.

"Mi smo prije nekoliko dana u Predsjedništvu BiH postigli sporazum u vezi jednog vrlo važnog pitanja i on je na tragu vladavine prava, poštuje zakone i strategije. Taj sporazum prihvata NATO savez što je u svemu ovome najvažnije i omogućava da se deblokira proces formiranja vlasti na državnom nivou. Očekujem da se što prije formira vlast na državnom i federalnom nivou. Uvijek sam optimista i bit ću uporan u borbi za interese BiH", rekao je Džaferović.

Poručio je kako ovdje nema pobjednika niti gubitnika kada su u pitanju političari te da su ovdje jedini pobjednici država BiH i ljudi koji u njoj žive.

"Za BiH se moramo boriti stalno, biti uporni i strpljivi i nikada nećemo odustati od toga. To moraju znati retrogradne snage. Nikada se nećemo umoriti od borbe za cjelovitu i demokratsku BiH. Neka odustanu od retrogradnih ciljeva jer nemaju budućnosti, samo se bespotrebno patimo", zaključio je.

Danas je na brdu Hum u Sarajevu prisustvovao simboličnom podizanju zastave BiH gdje je održana mala ceremonija povodom Dana državnosti BiH koja se održava treću godinu zaredom u organizaciji Gradske uprave Grada Sarajeva.

"Nadam se da ćemo ovakvu tradiciju nastaviti i u budućnosti jer važno je da i kroz ostale aktivnosti koje Grad organizuje i s djecom obilježimo 25. novembar. Mi živimo tekovina 25. novembra i ZAVNOBiH-a, to za nas nije samo ideja", rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.