{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Grbavici uskoro počinje izgradnja župne crkve

F
26.7.2013. u 17:39
0
Na Grbavici uskoro počinje izgradnja župne crkve
0
Na Grbavici uskoro počinje izgradnja župne crkve
Foto: Arhiv
U župi Svetog Ignacija Lojolskog, u sarajevskom naselju Grbavica, uskoro bi trebala započeti izgradnja župne crkve i pastoralnog centra, jer je ovih dana konačno dobijena građevinska dozvola.
Ova župa, koja je povjerena isusovcima, jedino je područje njihove prisutnosti u Bosni i Hercegovini i broji oko 600 vjernika, od kojih je većina penzionera, a mnogi su bez posla i slabijeg materijalnog stanja. Župa je osnovana 27. jula 1979. godine za potrebe vjernika u tom dijelu grada, a od samog osnutka nije imala odgovarajućih prostorija za vršenje svoje pastoralne djelatnosti.

Kako u vrijeme komunizma nije bilo moguće dobiti lokaciju za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, dosadašnje djelatnosti odvijale su se te se još uvijek odvijaju, u prijašnjoj automehaničarskoj radionici u podrumu kuće koja je pretvorena u kapelicu, a rad s djecom i mladima u skromnim i skučenim prostorima isusovačke kuće.

Nakon deset godina traženja lokacije, napokon je 2009. godine dodijeljena urbanistička dozvola, tj. lokacija za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra, a ovih dana konačno je dobijena i građevinska dozvola,

Na konkurs za izgradnju župne crkve i pastoralnog centra stiglo je ukupno šest prijava, od kojih je prihvaćen izvođač radova EURO ING d.o.o. Sarajevo, članica kompanije MILOS GROUP, sapćeno je iz KTA BK BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: