Sarajevo
7.4k

Na Grbavici oslikan mural posvećen legendarnom generalu Jovanu Divjaku

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha).

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Jugoslavenska narodna armija (JNA) ga je 1991. osudila na devet mjeseci zatvora, jer je oružje ustupio Teritorijalnoj odbrani, a kaznu je izbjegao istupanjem iz JNA.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića u bivšoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, sadašnjoj Hamdije Kreševljakovića, povikao je "Ne pucaj!", kratku rečenicu koju mnogi pamte.

Prije 28 godina osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu. Ovo udruženje podržava djecu i mlade kroz stipendiranje i mnogobrojne projekte.

Divjak je preminuo 8. aprila 2021. u 84. godini. Građani Sarajeva su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje za koje se zalagao ostati vječne.

Napomena:

U analizi Raskrinkavanja stoji da je oslikavanje murala s likom Jovana Divjaka na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu dio aktivnosti koje provodi Udruženje Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak. Zvanično obavještenje o završetku murala objavljeno je na Facebook stranici Udruženja 5. juna 2022. godine. U objavi se navodi:

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas (5. juna) je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu".

Svjesni smo reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što nam daje nadu da će nam se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na Facebook stranici nevladine organizacije Obojena klapa, koja se navodi kao autor murala, objavljeno je, takođe 5. juna 2022, obavještenje o završetku murala, u kom se navodi:

Članovi i članice Udruženja Obojena klapa danas su okončali izradu murala na fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu, a koji je posvećen filantropu, humanisti i učitelju Jovanu Divjaku, osnivaču Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu".

Dakle, mural je, prema autorima/kama, završen tek 5. juna 2022. godine.