U Centru za djecu
39

Na Grbavici održana svečana akademija povodom 28. godišnjice reintegracije: Dan koji budi posebne emocije

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
Povodom 28. godišnjice reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca u Centru za djecu i omladinu na Grbavici održana je svečana akademija na kojoj su prisustvovale brojne zvanice.

Nakon četiri godine okupacije u kojoj su učestvovali pripadnici Vojske RS-a kao i brojne paravojne formacije, Grbavica je na današnji dan 19. marta 1996. godine vraćena Sarajevu.

Ovaj dan budi posebne emocije svim stanovnicima ovog dijela glavnog grada Bosne i Hercegovine, a povodom godišnjice reintegracije danas su na području općine Novo Sarajevo organizovane brojne kulturne, sportske i druge aktivnosti.

Jedna od njih uključuje i svečanu akademiju u Centru za djecu i omladinu na Grbavici, a predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice reintegracije Grbavice Aziz Pamuk izjavio je kako se ovog dana trebaju sjećati svi.

"Važnost obilježavanja je memorizacija događaja od 1992. do 1995. godine i povratak sarajevskih naselja u okrilje grada kojem i pripadaju. Druga stvar važna je da se sjećamo poginulih i nestalih osoba. Poginulo je ili nestalo 236 sugrađana. Od tog broja, 50 osoba se još uvijek traži, 186 je eskhumirano i sahranjen", naveo je Pamuk.

Povodom svečane akademije prikazan je i kratki film koji upravo govori o stradanjima i životu građana Grbavice, Kovačića i Vraca tokom agresije.

"Priča o Grbavici, dojučerašnjem naselju u kojem su živjeli stanovnici svih konfesija, počela je u aprilu 1992. godine. Ovo naselje je pod okupacijom agresora bilo sve do kraja rata. Dok su jedni bježali s Grbavice, drugi su razmijenjeni. Oni koji su ostali svjedoci su brojnih zločina", navodi se.

Povodom godišnjice reintegracije večeras će u sportskoj dvorani "Goran Čengić" biti upriličena i premijera dokumentarnog filma "Dolina ćupova" rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.