UIO BiH
40

Na graničnim prijelazima Rača, Karakaj i Orašje oduzeta roba u vrijednosti od 78.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje prilikom kontrola na graničnim prijelazima Rača, Karakaj i Orašje oduzeli su raznu robu tržišne vrijednosti 78.000 KM, koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH.

Vršeći pojačanu kontrolu uvoza roba i putničkog prometa, ovlašteni službenici UIO pri Grupi za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalni centar Tuzla, otkrili su i pronašli raznu neprijavljenu robu.

Prilikom kontrole prometa robe i putnika na graničnom prijelazu Rača pronašli su neprijavljeno i skriveno 966 komada parfema poznatih svjetskih marki. Takođe, u nekoliko odovojenih akcija na graničnim prijelazima Krakaj, Orašije i Rača, koristeći doniranu specijalističku opremu za pregled robe, koju je donirala Američke ambasade putem programa EXBS, dodatno je pronađena neprijavljena razna roba poput sportske oprema, konditorskih proizvoda, laptopa i tekstila.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.