Uzavrela atmosfera
133

Na granici fizičkog sukoba u NSRS, Vukanovića i Rankića razdvajali ostali poslanici

B. R.
Screenshot: Twitter Istraga
Screenshot: Twitter Istraga
Napetosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) bile su na granici fizičkog sukoba. Obračun između opozicionara Nebojše Vukanovića i Petka Rankića iz vladajuće Socijalističke partije spriječila je grupa poslanika.
Objavljen je videozapis na kojem se na jednoj od pauzi sjednice vidi naguravanje Vukanovića i Rankića, kojem je prethodila glasna verbalna rasprava. Na osnovu objavljenog snimka nije moguće zaključiti šta je konkretno razlog sukoba između poslanika. Kasnije je Rankić izabran za jednog od potpredsjednika entitetske skupštine.
Vukanović, koji u NSRS predvodi poslanike sa liste "Za pravdu i red", ranije danas je oštro reagovao zbog toga što je većina poslanika odlučila da SNSD ipak ima četiri, a ne tri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Optužio je zastupnike "Pokreta za državu", kojeg čine SDP, SDA, DF i Bh. Zeleni, za to da su oni najodgovorniji što SNSD ima četiri delegata.

U više diskusija nakon izbora delegata je zamjerio "Pokretu za državu" to što nije podržao da opozicija u NSRS ima dva, a ne jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, SNSD-ovi delegati su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, dok je Želimir Nešković delegat ispred SDS-a.