Uz drveni pano
682

Na Gradskom trgu u Bihaću izložena postavka od 8.372 prazne čahure

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, na Gradskom trgu u Bihaću danas je izložena postavka s natpisom "Srebrenica 8.372" koju čine prazne čahure.

Udruženje Život i vlasnik spomen-sobe 5. korpusa Mehrudin Dedić postavili su danas na Gradskom trgu u Bihaću drveni pano s natpisom ''Srebrenica 8372''. Natpis je urađen od praznih čahura, tačnije 8.372 čahure različitog kalibra koje su postavljene ispred panoa na ratnom šatorskom ceradnom krilu.

"Jedna čahura simbolizira jednu nevinu srebreničku žrtvu. Ove čahure sakupljene su kada je agresor pucao na Bihać tokom rata. Hvala Bogu, ta zrna nisu završila u našim tijelima, ali jesu u našem gradu. Bihać je već poslao bicikliste, maratonce, motoriste, pa je možda ostao pust na današnji dan. Tako da smo mi imali cilj da izložimo ovu postavku kako bi građani imali priliku vidjeti nešto što će ih asocirati na današnji datum", rekao je za Klix.ba inicijator Mehrudin Dedić.

On je rekao da je mnogo toga kazano o Srebrenici, no da se, zbog masivnosti zločina i samog genocida, ima još puno toga ispričati.

Podršku Dediću dalo je Udruženje Život iz Bihaća koje svake godine organizira slične projekte i aktivnosti s ciljem podsjećanja na srebrenički genocid.

"Najbolji način za odavanje počasti žrtvama je put u Srebrenicu ili odlazak na dženazu. S obzirom na to da danas svi građani Bihaća neće biti u mogućnosti da odu u Srebrenicu, željeli smo i njima skrenuti pažnju na današnji dan i osvijestiti ih u tom pogledu. Smatrali smo da je najbolji način izložiti neku ratnu postavku te smo pružili podršku autoru i vlasniku spomen-sobe", kazao je Omer Pajalić iz Udruženja Život.

Kako su istakli organizatori, reakcija građana daje nadu da je postavka uspjela te da je potrebno više ovakvih projekata.

"Građani prilaze, gledaju, komentarišu, a mnogi i šute. A šutnja, ponekad, najviše govori", istakao je za kraj Dedić.