Uz nove uniforme
27

Na GP Bijača uveden novi sistem za bržu prekograničnu kontrolu roba

FENA
(Foto: FENA)
Prigodnom svečanošću na Graničnom prijelazu Bijača obilježeno je uvođenje informacijskog sistema za rad u prekograničnom prometu roba (BIMS), a predstavljena su i službena odijela federalnih inspektora u Sektoru granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako Federalna uprava za inspekcijske poslove igra bitnu ulogu kad je u pitanju Reformska agenda u kojoj je značajan dio posvećen zalaganju u efikasnoj borbi protiv sive ekonomije, što je jedan od prioriteta Vlade FBiH.

"Inspektori svaki mjesec bilježe značajne uspjehe u provođenju federalnih zakona i dovođenju u red poslovanje poduzeća, što u konačnici predstavlja zalaganje za prava radnika koji su uvijek najveća žrtva nesavjesnih poslodavaca", kazao je premijer Novalić.

Upravo oni, istaknuo je federalni premijer, svaki dan na terenu direktno rade na realizaciji Reformske agende, iako njihov doprinos u javnosti najčešće prolazi neprimjećeno ili je negativno shvaćen.

"Vjerujem da će i novi projekt uvođenja informacijskog sistema za rad u prekograničnom prometu na najjužnijoj tački Koridora 5C pomoći Vladi i društvu, te pridonijeti unaprjeđenju poslovanja Federacije BiH i stvaranju zdravog poslovnog okruženja", poručio je Novalić.

Dodao je kako se samo zajedničkim radom može pomoći da Federacija BiH postane mjesto pogodno za poslovanje, što je preduvjet za napredak.

U saradnji s grupacijom Svjetske banke i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj (SIDA), Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila je prije mjesec dana informacijski sistem za prekograničnu kontrolu roba BIMS (Border Inspection Managment System).

Cilj tog sistema je ubrzanje procesa kontrole ispravnosti roba i prometa, uvođenje jednakog postupanja na svim graničnim prijelazima i mjestima carinjenja te povećanje učinkovitosti administracije.

BIMS predstavlja kompletan neovisan modul koji omogućava potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba.

Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektronskom obliku imaju svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika.

Također, uvedene su jedinstvene vrijednosti podataka, koje su predefinirane i usklađene s međunarodnim šifrarnikom vrijednosti.

Uz predstavnike međunarodnih organizacija s kojima Federalna uprava ima uspješnu poslovnu saradnju u realizaciji niza projekata, današnjem događaju na Graničnom prijelazi Bijača prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti državnog i entitetskog nivoa.