Multidisciplinarni skup
413

Na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu počinje ljetna škola o prevenciji rizika u urbanim sredinama

M.A.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvorena tradicionalna međunarodna ljetna škola u čijem je središtu ove godine tema "Prevencija rizika u urbanim sredinama".

U povodu otvaranja ove konferencije govorili su dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Nedžad Korajlić, dekan Filozofskog fakulteta u Skoplju Ratko Dujev, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor Direkcije za zaštitu i spašavanje Sjeverne Makedonije Adnan Džaferovski i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

"Pokušavamo kroz ljetne i zimske škole uvezati Zapadni Balkan, čuti iskustva naših susjeda. Imamo izuzetnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom, s tamošnjim Filozofskim fakultetom i dekanom Ratkom Dujevom, našim dragim partnerima iz BiH te kroz multidisciplinarni pristup nastojimo studentima i stručnoj javnosti da približimo izazove s kojima se susrećemo u urbanim sredinama i brojnim rizicima", kazao je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Nedžad Korajlić.

On naglašava da je izuzetno bitno da ova vrsta okupljanja bude multidisciplinarna zato što su u kriminalne radnje sve više uključena djeca i migranti pa je stoga važno uključiti stručnjake iz oblasti pedagogije i sociologije.

"Mi već drugu godinu zajednički s kolegama iz Sarajeva organiziramo ljetnu školu. Zaključili smo da je regionalni pristup pravi način da s kolegama razmijenimo iskustva i probamo iznaći rješenja za naše gradove i države. Gradovi postaju sve veći, a svi problemi koje su naslijedili dolaze sve više do izražaja. Obično se okrivljuju službe, a problemi su veoma duboki i ozbiljni. Moramo učiti cijelog života tako da su ljetne škole dobre za sve, a regionalni pristup je prava stvar zato što imamo zajedničke probleme u urbanim sredinama", rekao je Ratko Dujev, dekan Filozofskog fakulteta u Skoplju.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, navodi kako postoji niz izazova u urbanim sredinama s kojima se susreću različite službe. Kaže da se posebna pažnja obraća na pojavu zemljotresa, poplava, zaraznih bolesti i sl.

"Imali smo u prošlosti dosta elementarnih nepogoda, a također i kolege iz Sjeverne Makedonije. Razgovarat ćemo o načinu rješavanja ovih problema i probat ćemo dobiti odgovor na pitanje kako djelovati u praksi. Nijedno društvo nije pošteđeno ovih nepogoda tako da za njih uvijek trebamo biti spremni. Posebno moramo raditi na prevenciji velike štete koja nastaje kao direktna posljedica bujičnih poplava", kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.