BiH
0

Na dženazi u Bratuncu bit će ukopana 18-mjesečna Nedžada Ibrahimović

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na mezarju Veljaci u Bratuncu, među 41 žrtvom zločina u tome gradu počinjenih 1992. godine, u ponedjeljak 12. maja bit će ukopana Nedžada (Muniba) Ibrahimović, beba koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena u naručju svoje majke Bide.

Tijelo ubijene djevojčice ekshumirano je iz masovne grobnice Suha 9. maja 2006. godine, gdje je pronađeno u jednoj vreći s majkom i sestricom Mirzetom, kojoj je bilo devet mjeseci kada je ubijena. Posmrtni ostaci Nedžade Ibrahimović, bit će spušteni u mezar do majčinog, kojoj je prošle godine 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci obavljena dženaza.

Devetomjesečna beba Mirzeta, sestra 18-mjesečne Nedžade, kojoj će se u ponedjeljak klanjati dženaza još nije identificirana. Pored majke i sestre čekat će je prazno mjesto do naredne dženaze.

U nedjelju 11. maja ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 14.30 sati, u prisustvu velikog broja prijatelja i članova porodica žrtava, obavljen je ispraćaj tabuta sa tijelima 41 identificirane civilne žrtve Bratunca.

Žrtve će biti pokopane u ponedjeljak 12. maja u 12.00 sati na šehidskom mezarju u Memorijalnom kompleksu Veljaci.

Očekuje se dolazak više od 5.000 posjetilaca. Iz 15 gradova Bosne i Hercegovine organiziran je besplatan prijevoz autobusima do Bratunca i nazad, navodi se u saopćenju Bosanske medijske grupe iz Tuzle.