BiH
88

Na donatorske račune Vlade FBiH uplaćeno svega 84.000 KM

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH otvorila je 17. maja donatorske račune za pomoć ugroženima u poplavama, a do sada je na ove račune uplaćeno oko 84.000 KM, potvrdio je za Klix.ba ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Ante Krajina.

"Do sada je uplaćeno nešto više od 84.000 KM. Vjerujem da će u narednim danima biti više uplata. Ovo su počeci pomoći", rekao je Krajina za Klix.ba.

No, Vlada FBiH jučer je donijela odluku da se preusmjeri deset miliona KM za hitnu pomoć područjima pogođenim poplavama i u saniranju šteta, što je direktna pomoć iz budžeta FBiH i nije povezana sa najavljenim formiranjem Fondacije za pomoć ugroženim područjima.

"To je nova stavka, a na poziciji Civilne zaštite je izdvojeno još dodatnih deset miliona. Umjesto nabavke osnovnih sredstava kao što su traktori, sredstva su umjerena za podršku nižim razinama, odnosno ugroženim područjima. Donesen je i zaključak da sva ministarstva koja imaju grantove i potpore, usmjere ta sredstva maksimalno i koliko je moguće prema devastiranim područjima", rekao je Krajina.

Istakao je da naredne sedmice u BiH dolaze predstavnici MMF-a, sa kojima će biti obavljeni razgovori vezano za uplatu tranše koja je potrebna za održavanje finansijske stabilnosti FBiH.

"MMF je odreagirao da je spreman sa pozitivnim pristupom prići i pomoći u rješavanju problema. Obavit ćemo razgovore i sa MMF-om i sa Svjetskom bankom. I jedna i druga institucija su izrazile spremnost da budu kooperativne i blagonaklone prema BiH", rekao je Krajina.

Brojevi donatorskih računa za uplate iz Bosne i Hercegovine i za uplate iz inostranstva dostupne su na web stranici Vlade Federacije BiH.

Prema privremenim informacijama Crvenog križa FBiH iz inostranstva je na račun ove organizacije uplaćeno 126.725,87 KM. Građani BiH su uputili 74.098 poziva prema telekom operaterima, a svakim pozivom je prikupljeno po 2 KM.