{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Dobrinji održana ćetenijada: Druženje uz pjesmu, muziku i degustaciju

22.3.2015. u 14:28
186
45
Na Dobrinji održana ćetenijada: Druženje uz pjesmu, muziku i degustaciju
186
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je pred velikim brojem prisutnih građana, održana ćetenijada - takmičenje u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice.
Manifestaciju je organiziralo Udruženje građana "4T" Tarevci iz Modriče, čiji se domaći poljoprivredni proizvodi uz proizvode ostalih udruženja iz šireg dijela BiH, mogu kupiti u "Bosanskoj tržnici" na Dobrinji.

Manifestacija, čiji je cilj da se naši tradicionalni običaji otrgnu od zaborava, održana je uz prigodan kulturno-umjetnički program. Bila je to prilika za nesvakidašnje druženje uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, koje su izveli članovi nekoliko folklornih grupa iz Modriče i KUD Gajret iz Sarajeva. Uz sve to, prisutni su imali priliku gledati cijeli postupak pravljenja ćetenije, a potom je i degustirati.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je najavio da će se na platou Bosanske tržnice i u budućnosti organizirati slični događaji.

Da bi se ćetenija napravila, potrebno je provesti niz obreda, pa je i sam čin pravljenja veoma zanimljiv, a o ovoj tradicionalnoj poslastici, jednoj vrsti bosanske halve, govorio je novinar, publicist i ljubitelj sevdalinke Vehid Gunić. On je izrazio zadovoljstvo što se na ovakav način oživljava tradicija.

Gunić je objasnio da je ćetenija nastala od arapske izvedenice ćeten, a da je samo pripremanje ćetenije u prošlosti predstavljalo jedan oblik društvenog života. On je zahvalio Općini Novi Grad Sarajevo i Udruženju "4T" iz Tarevaca što na ovakav način doprinose očuvanju naše bogate tredicije.

Kako je kazao Mustafa Mustajbegović, predsjednik Udruženja "4T" Tarevci, ćetenija, koja se pravi od šećera, vode, brašna i limuna ranije je bila glavna zanimacija djevojaka i momaka, a ovaj običaj danas je u najvećoj mjeri zaboravljen.

U želji da se od zaborava sačuvaju fini bosanski običaji ovo udruženje organiziralo je niz ovakvih manifestacija u Modriči, a tu tradiciju, uz podršku Općine Novi Grad nastoji prenijeti i u Sarajevo.

U takmičenju učestvovalo je sedam ekipa iz Sarajeva, Modriče, Gračanice, Gradačca i Bjelimića. Prema ocjenama stručnog žirija, najbolju ćeteniju napravila je ekipa "4T" Tarevci.

Drugo i treće mjesto zauzele su ekipe "Gračaničko keranje" i Udruženje građana "Bjelimićani". Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: