24. sjednica
19

Na dnevnom redu Vijeća ministara ni danas se neće naći evropski zakoni

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će održati svoju 24. sjednicu, a prema dnevnom redu ni danas se neće odlučivati o takozvanim evropskim zakonima.

Na dnevnom redu Vijeća ministara danas će se tako između ostalog naći i Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Vijeća za nauku Bosne i Hercegovine, Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. god.

Biti će i dostavljena informacija o nemogućnosti realizacije Odluke o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u svrhu pružanja međunarodne pomoći Crvenom krstu Ukrajine za pomoć u lijekovima i drugim potrepštinama.

Tu je i informacija o preporukama NATO-a po dokumentu "Informacija o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH 2021 i Programa reformi Bosne i Hercegovine 2022".

Ono što je bitnije od onog o čemu će Vijeće ministara raspravljati je ono o čemu neće, a na dnevnom redu neće biti Zakon o sudovima BiH. Iz SNSD-a su zaprijetili da nijedan zakon neće biti usvojen dok se ne riješi pitanje Zakona o Ustavnom sudu.

Što se tiče Zakona o sudovima BiH, postoji neriješeni sporovi vezani za nadležnosti Višeg sud i lokaciju. Preporuke Venecijanske komisije i zahtjev iz Federacije BiH su da se ovaj sud nalazi u Istočnom Sarajevu, dok SNSD želi da njegovo sjedište bude u Banjoj Luci.