BiH
0

Na dnevnom redu Ustavnog suda vojni stanovi u FBiH

SRNA
Ustavni sud BiH počet će danas dvodnevnu plenarnu sjednicu na kojoj bi trebalo da donese konačne odluke o vojnim stanovima u Federaciji BiH.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je ranije Srni da je to epilog odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima "Đokić" i "Mago", te da se na plenarnoj sjednici očekuju grupne odluke, kao "eho" ovih presuda u Strazburu.

"Ustavni sud BiH će prilikom donošenja odluke uzeti u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava u navedenim slučajevima, uz uvažavanje pokrenute aktivnosti Vlade Federacije BiH na donošenju akcionog plana za rješenje tog problema", pojasnio je Mijan.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH prati standarde Evropskog suda i praksu prilagođava njegovim presudama.

Kada je riječ o ostalim stanovima, Mijan je istakao da se Ustavni sud BiH u svim ostalim slučajevima bavi ad hok po pojedinačnom predmetu.

"Ustavni sud BiH imao je veliki broj apelacija koje su podnijeli nosioci stanarskog prava, a koji su zahtjeve za povrat podnijeli nakon rokova koji su bili zakonski utvrđeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Redovni sudovi su odbacili te zahtjeve zbog neblagovremenosti, a Ustavni sud je prihvatio presude redovnih sudova", podsjeća Mijan.

On je naveo da je bilo nekoliko slučajeva kada su apelanti podnijeli prijavu za povratak u mjesto prebivališta, navodeći da žele da se vrate u svoj prijeratni stan.

Mijan kaže da je to bilo prije isticanja rokova za podnošenje zahtjeva za povrat stanova 1999. i 2000. godine i da nisu kasnije blagovremeno podnijeli novi zahtjev.

"Ustavni sud BiH je tu našao kršenje njihovih prava na dom i donio odluku da je važeća prijava u kojoj su oni izrazili želju da se vrate u svoj prijeratni stan i da treba udovoljiti tom zahtjevu", rekao je Mijan.

Prema njegovim riječima, pred Ustavnim sudom BiH se našla i velika grupa predmeta o izvršenju odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica - CRPC.

"Bilo je slučajeva da su neki stanovi dodijeljeni drugoj osobi, otkupljeni, pa čak i uknjiženi i u tim slučajevima su ti postupci vraćanja prekidani dok ne bude riješeno pitanje vlasništva", pojasnio je Mijan.