|

Na dnevnom redu Ustavnog suda vojni stanovi u FBiH

Na dnevnom redu Ustavnog suda vojni stanovi u FBiH
0
S
SRNA
23.11.2012. u 08:04
8
komentara
0

dijeljenja
Na dnevnom redu Ustavnog suda vojni stanovi u FBiH
Ustavni sud BiH počet će danas dvodnevnu plenarnu sjednicu na kojoj bi trebalo da donese konačne odluke o vojnim stanovima u Federaciji BiH.
Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je ranije Srni da je to epilog odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima "Đokić" i "Mago", te da se na plenarnoj sjednici očekuju grupne odluke, kao "eho" ovih presuda u Strazburu.

"Ustavni sud BiH će prilikom donošenja odluke uzeti u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava u navedenim slučajevima, uz uvažavanje pokrenute aktivnosti Vlade Federacije BiH na donošenju akcionog plana za rješenje tog problema", pojasnio je Mijan.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH prati standarde Evropskog suda i praksu prilagođava njegovim presudama.

Kada je riječ o ostalim stanovima, Mijan je istakao da se Ustavni sud BiH u svim ostalim slučajevima bavi ad hok po pojedinačnom predmetu.

"Ustavni sud BiH imao je veliki broj apelacija koje su podnijeli nosioci stanarskog prava, a koji su zahtjeve za povrat podnijeli nakon rokova koji su bili zakonski utvrđeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Redovni sudovi su odbacili te zahtjeve zbog neblagovremenosti, a Ustavni sud je prihvatio presude redovnih sudova", podsjeća Mijan.

On je naveo da je bilo nekoliko slučajeva kada su apelanti podnijeli prijavu za povratak u mjesto prebivališta, navodeći da žele da se vrate u svoj prijeratni stan.

Mijan kaže da je to bilo prije isticanja rokova za podnošenje zahtjeva za povrat stanova 1999. i 2000. godine i da nisu kasnije blagovremeno podnijeli novi zahtjev.

"Ustavni sud BiH je tu našao kršenje njihovih prava na dom i donio odluku da je važeća prijava u kojoj su oni izrazili želju da se vrate u svoj prijeratni stan i da treba udovoljiti tom zahtjevu", rekao je Mijan.

Prema njegovim riječima, pred Ustavnim sudom BiH se našla i velika grupa predmeta o izvršenju odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica - CRPC.

"Bilo je slučajeva da su neki stanovi dodijeljeni drugoj osobi, otkupljeni, pa čak i uknjiženi i u tim slučajevima su ti postupci vraćanja prekidani dok ne bude riješeno pitanje vlasništva", pojasnio je Mijan.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...