Parlament FBiH
0

Na dnevnom redu kompromisni zakon o invalidima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu za danas je najavljena redovna 23. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za dnevni red je po hitnom postupku kandidiran Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem, predložen iz poslaničkih klubova Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koji djeluju u drugom, Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Predstavnički dom je već odobrio ovaj tekst većinom glasova krajem februara, istog dana kad je na prijedlog Vlade zadržao u dotadašnjem zakonu prava na invalidnine samo stopostotnim i devedestpostotnim neratnim invalidima, a ukinuo ih osobama s nižim stepenom invalidnosti od te.

Prijedlog novog kompromisnog zakona koji donekle zaštićuje izostavljenu grupu donesen je nakon što su na tu burnu februarsku sjednicu u skupštinsku salu doslovno upali i protestovali nezadovoljnici - osamdesetpostotni, sedamdesetpostotni i šezdesetpostotni neratni invalidi u Federaciji. Među njima je bilo dosta gluhih i nagluhih osoba, a njihova se invalidnost, prema aktulenim pravilnicima i standardizaciji, rangira tek sa 70 posto.

Prvi put nakon burnog februarskog dešavanja u Predstavničkom domu, kompromisni zakon je najavljen za dnevni red Doma naroda jer, kao i svaki drugi zakon u Federaciji, ne može stupiti na snagu dok ga ne odobri i taj nivo.

Među ostalim najavljenim tačkama dnevnog reda 23. sjednice ovog doma su prijedlozi zakona o dopunama zakona o izvršnom postupku (hitni postupak), o porezu na dobit (skraćeni postupak), kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o leasingu.

Prijedlog zakona o rudarstvu u FBiH, o geološkim istraživanjima te o zaštiti od požara i vatrogastvu, također su u najavljenom dnevnom redu.