Kritike Evropske komisije
0

Na direktora RAK-a čeka se dvije godine

Sarajevo-x.com
Najnoviji Izvještaj o napretku BiH koji je objavila Evropska komisija, negativan je kada je u pitanju stanje u Regulatornoj agenciji za komunikacije, i to zbog činjenice da je Vijeće ministara odbilo imenovati novog-starog direktora, odnosno da pitanje izbora novog direktora agencije nije završeno tokom protekle 2 godine. Politizacija cijelog slučaja dovela je do zastoja u napretku u oblastti telekomunikacija.

U Izvještaju o napretku BiH 2009, u poglavlju 4.2.6. Informaciono društvo i mediji, Evropska komisija izvještava o napretku uovoj oblasti, i ukazuje na ozbiljne propuste koji se odnose na neispunjavanje obaveza kada je u pitanju nezavisno funcionisanje Regulatorne agencije za komunikacije.

Evropska komisija u Izvještaju, do čijih je pojedinosti došla redakcija Sarajevo-x.com, ukazuje, između ostalog, i na sljedeće:

„Nezavisnost RAK-a je suočena sa novim izazovima koji su intenzivirani u periodu izvještavanja. Dijalog između RAK-a i Vijeća ministara BiH i dalje se odvija otežano. Nakon dvogodišnjeg kašnjenja, generalni direktor RAK-a još uvijek nije potvrđen. Pitanje imenovanja članova Vijeća Agencije, koje je trebalo biti okončano u aprilu 2009.godine, i dalje je neriješeno.“, navodi u svome izvještaju Evropska komisija.

Evropska komisija u Izvještaju izražava zabrinutost da se usljed neriješenog pitanja imenovanja generalnog direktora i neblagovremenog donošenja sektorske politike u oblasti telekomunikacija, usporava dinamika razvoja konkurentnog tržišta, što ne šalje pozitivnu poruku ni sektoru, ali ni krajnjim korisnicima.

Evropska komisija jasno poručuje sljedeće: „Blagovremeno sproveden proces imenovanja generalnog direktora mora biti okončan, kao što se moraju obezbjediti i uslovi za zapošljavanje novih kadrova i stručnjaka, a sve u cilju obavljanja zadataka iz okvira nadležnosti, što će dodatno omogućiti razvoj tržišta komunikacija i emitovanja.“

Sadašnji generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Kemal Husejnović, kojeg je Vijeće ministara odbilo ponovo imenovati na tu funkciju, iako je prošao svu potrebnu proceduru, za Sarajevo-x.com izvještaje je prokomentirao na sljedeći način:

"Ističemo zadovoljstvo da je Evropska komisija uvrstila pitanje nezavisnosti Agencije i u Izvještaj o napretku BiH 2009. Međutim, ono što je zabrinjavajuće za sve uposlene u Agenciji, jeste činjenica da Evropska komisija već duži period ukazuje na urgentnost rješavanja pitanja koja su od posebne važnosti za funkcionisanje Agencije, ali dosada bez rezultata. Nadamo se da će poruke Evropske komisije ovaj put biti ozbiljno uzete u obzir i shvaćene na pravi način, a to je da funkcionisanje Agencije treba biti nezavisno od političkih uticaja i dogovora. Prije svega, to je neophodno kako bi se i u našoj zemlji ubrzao razvoj zdrave tržišne utakmice u sektoru komunikacija i još više unaprijedio stepen zaštite interesa krajnjih korisnika".