BiH
220

Na depou MUP-a KS više od 300 automobila koji godinama čekaju starog ili novog vlasnika

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nekadašnji poligon za polaganje vozačkog ispita u Butmiru kod Sarajeva je prije pet godina pretvoren u depo na kojem Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) odlaže privremeno oduzete automobile, većinom nakon saobraćajnih nesreća s teškim posljedicama, a odnedavno se ovdje nalaze i automobili oduzeti vlasnicima koji su povratnici u kršenju zakona. Ukupan broj privremeno oduzetih motornih vozila trenutno iznosi 339.

MUP KS je praksu oduzimanja automobila povratnicima u činjenju krivičnih djela, kada je riječ o saobraćajnim prekršajima, intenzivno počeo nakon što je bosanskohercegovačku javnost uzdrmao slučaj Sanjina Sefića koji je u oktobru ove godine u Sarajevu automobilom usmrtio dvije pješakinje.

Sarajevska policija je tako od 24. oktobra oduzela 24 automobila osobama koje su imali kazne za saobraćajne prekršaje od više hiljada KM, koje nisu imale vozačku dozvolu ili su policiji od ranije poznate po činjenju prekršaja u saobraćaju.

Neki automobili na depou MUP-a KS vrijede više od 100.000 KM, a zbog različitih krivičnih djela koja su počinili njihovi vlasnici, postupak vezan za njihovo preuzimanje traje već pet godina. Iz Jedinice za Opći kriminal MUP-a KS za Klix.ba navode da su automobili nekada bili smješteni u prostoru "tunela Ciglane“, što je otežavalo svakodnevni rad i pristup.

"S obzirom na to da su u ranijem periodu privremeno oduzeta motorna vozila bila deponirana na parking prostorima područnih policijskih uprava i prostoru 'tunela Ciglane', a što je otežavalo svakodnevni rad i pristup službenim vozilima korisnicima usluga nadležnih policijskih uprava, što je predstavljalo i dodatni teret u osiguranju i deponiranju istih, MUP KS je tokom 2010. godine pokrenuo inicijativu i poduzelo više aktivnosti u cilju rješavanja predmeta privremeno oduzetih motornih vozila. Tako je u mjesecu martu 2011. godine izvršeno izmještanje privremeno oduzetih motornih vozila i ista su deponirana na depo 'Butmir'", navode iz MUP-a KS.

Na depou automobili različitih marki i godina starosti

Na depou "Butmir" kod Sarajeva su smještena motorna vozila različitih marki i godina starosti, a što ne predstavlja relevantnu činjenicu prilikom oduzimanja istih, odnosno deponiranja na pomenuti prostor.

"Naime, na depou se nalaze motorna vozila koja su privremeno oduzeta na osnovu neke od zakonskih odredbi, odnosno prema krivičnom ili prekršajnom osnovu. Najveći broj deponiranih motornih vozila je u vezi s nekim od krivičnih djela propisanih krivičnim zakonodavstvom, odnosno u pogledu takvih vozila postoje osnovi sumnje da potječu iz krivičnog djela, (npr. Krivotvorenje isprave, gdje se na vozilu krivotvore identifikacione oznake, obično iz razloga izmjene orginalnih brojeva šasije i motora za kojima je raspisana potraga) dok je manji broj motornih vozila koja su oduzeta prema prekršajnom osnovu ili pak potječu iz težih saobraćajnih nesreća, a na kojima su potrebna određena vještačenja", dodaju iz Jedinice za Opći kriminal MUP-a KS.

Osiguranje prostora depoa vrše policijski službenici IV Policijske uprave (PU) MUP-a KS, a automobili se čuvaju do odluke nadležnog organa o njihovom konačnom statusu. Vlasnici mogu preuzeti svoja motorna vozila nakon što se provede potrebna procedura po čijem okončanju nadležni organ donosi odluku o vraćanju takvih vozila u posjed legitimnim vlasnicima.

Nadležni sud ili postupajući tužilac mogu organizirati licitaciju ili prodaju

Većina automobila na depou MUP-a KS propada zbog neadekvatnih uslova, a na cijelom prostoru se nalazi i veliki broj pasa koji tokom noćnih sati sprečavaju sve one koji bi eventualno mogli iskoristiti nepažnju čuvara.

Saobraćajni stručnjaci smatraju kako bi automobili koji još uvijek nisu našli svog vlasnika mogli biti od koristi velikom broju institucija i to samo ukoliko bi u Kantonu Sarajevo postojala Agencija za nadzor nad motornim vozilima.

Na depou se nalaze automobili koji su predmet potrage, predmet različitih krivičnih djela, prekršajnih postupaka na carini i slično. Prethodno su bile najavljivane i licitacije putem kojih bi se izvršila eventualna prodaja automobila, ali ona nikada nije organizirana tako da se automobili ne mogu prodati.

Iz MUP-a KS ističu da samo mogu postupati po nalogu nadležnog suda ili postupajućeg tužioca nakon okončanja postupka te da policijski službenici ne mogu vršiti postupak licitacija niti prodaje oduzetih vozila, osim ako to ne zahtijeva sud ili ne regulira Skupština Kantona Sarajevo.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba BIHAMK za Klix.ba su potvrdili da je nekadašnji poligon za polaganje vozačkog ispita, koji je sada prostor depoa MUP-a KS, i dalje u vlasništvu BIHAMK-a.