76. godišnjica
15

Na današnji dan uz pomoć 1.400 boraca od fašističkih okupatora oslobođena je Zenica

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Građani Zenice danas su polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima obilježili 76 godina od dana kada je od fašističkih i okupatorskih agresora oslobođena Zenica.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač te kratkim historijskim predavanjem obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Grada Zenice. Četiri godine terora fašističkih agresora zaustavljene su 12. aprila 1945. godine kada je u Zenici osvanulo slobodno jutro.

"U noći sa 11. na 12. april partizanske jedinice iz Desete i 53. divizije i Jedanaeste krajiške divizije ušle su u Zenicu i oslobodili je nakon četverogodišnje narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora i pomagača", poručeno je na današnjem skupu u sklopu historijskog časa.

Blizu 1.400 boraca učestvovalo je u borbi narodnooslobodilačkoj borbi, anjih 346 je dalo svoje živote.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Almir Babajić je kazao da fašizam i danas živi, ali u drugim oblicima te da je zadaća svih građana BiH danas da mlađe generacije uče o historiji, borbi protiv fašizma i pravim vrijednostima.

Na spomen-obilježjima brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast borcima NOR-a i poginulim borcima i civilima u ratu 1992.-1995. godine.