Simbol Mostara i spomenik kulture
0

VIDEO / Na današnji dan srušen je Stari

Piše: N. J.
Glavni simbol Mostara, Stari most, srušili su vojnici HVO-a na današnji dan prije 18 godina. Zbog rušenja Starog mosta 9. novembra 1993. godine, kao i drugih ratnih zločina, na optuženičkoj klupi u Haškom tribunalu našli su se Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić.

Dan prije rušenja mosta, 8. novembra 1993., vojska Hrvatskog vijeća obrane započela je granatiranje mosta, ispaljujući desetke projektila u luk i kule, a sljedećeg dana su ga potpuno uništili. Ipak, most je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. godine, a među donatorima su najviše novca dale turska i italijanska vlada. U julu 2005. ponos Mostara uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Čuveni Most izgrađen je između 1557. i 1566. godine i djelo je turskog graditelja Hajrudina, istanbulskog arhitekte i učenika čuvenog Mimara Sinana. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, zbog straha od Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada srušio. Nema podataka da je Hajrudin ikada vidio svoj most.

Godišnjica rušenja mosta tradicionalno se svake godine obilježava bacanjem ljiljana u rijeku Neretvu.