Sjećanje na rat
206

Na današnji dan spaljena je Vijećnica, a ljudi su pod granatama pokušavali ugasiti vatru

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnji dan prije 25 godina granatirana je i zapaljena zgrada Vijećnice u Sarajevu, u kojoj je tada bila smještena Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH).

Iako je prošlo toliko vremena, Kemal Cacan koji je sa svojim kolegama gasio požar u Vijećnici kaže da su njegova sjećanja na taj dan i dalje kristalno jasna.

"Taj dan smo, kao i prethodnih ratnih dana, po cijelom gradu gasili požare. Navečer smo dobili dojavu da gori Vijećnica i svi raspoloživi vatrogasci došli su pokušati spasiti je s nekoliko kamiona koji su u velikoj mjeri bili uništeni", rekao je Cacan.

Smatra da bi, nadljudskim naporima koje su uložili, u tome i uspjeli da nije bilo konstantnog granatiranja zapaljivim projektilima i da im u posljednjim trenucima nije nestalo vode.

"Kada je došlo do urušavanja konstrukcije morali smo se povući jer su naši životi bili ugroženi. Tada je pravac naših djelovanja bio spašavanje i izvlačenje onoga što je ostalo i čuvanje da vatra ne ide dalje", rekao je Cacan poručivši da će vatrogasci uvijek biti tu za građane. On je danas na funkciji komandira spasilačko-vatrogasne stanice Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas je smještena u zgradi Kampusa Univerziteta u Sarajevu. U junu 2014. godine u NUBBiH su u vezi s rješavanjem statusa ove institucije pokrenuli sudski spor kod nadležnog suda. Ministar civilnih poslova Adil Osmanović rekao je kako je održao sastanke s direktorom NUB-a i gradonačelnikom Sarajeva i poručio kako pokušavaju iznaći zajedničko rješenje.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina apelirao je na nadležne da pokušaju što prije riješiti pravno-finansijski status ove kulturne institucije.

"Prema UNESCO-ovim podacima, razaranjem Vijećnice nepovratno je uništeno 90 posto fundusa od približno tri miliona bibliotečkih jedinica kojima je biblioteka raspolagala. Desetak procenata knjižnog fonda, ostataka ratnog stradanja, sačuvano je i predstavlja osnovu onoga što je NUB danas. Ona i danas čuva najdragocjenije primjerke bh. baštine čije je očuvanje ponos, ali i velika odgovornost. Sve bi bilo bolje kada bismo imali uslove i uselili se u svoj nekadašnji dom, jer NUB je jedini legalni korisnik objekta Vijećnice", rekao je Ovčina.