|

Na današnji dan prije 124 godine Sarajevo dobilo prvi električni tramvaj

Na današnji dan prije 124 godine Sarajevo dobilo prvi električni tramvaj
2.827
Piše: L. K.
1.5.2019. u 10:23
87
komentara
2,8k

dijeljenja
Na današnji dan prije 124 godine Sarajevo dobilo prvi električni tramvaj Foto: D. S./Klix.ba
Današnji datum ostat će zapisan kao veoma bitan u historiji Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada Sarajeva koje je danas dobilo prvi električni tramvaj koji se počeo koristiti umjesto konjske zaprege, te je zvanično upaljena električna rasvjeta u cijelom gradu.
Kako navode historijski zapisi, trasa električnog tramvaja išla je od željezničke stanice, koja se nalazila kod današnjeg hotela "Bristol" sve do Latinske ćuprije. Tada su se koristili tramvaji firme "Simens-Sohukert", koji su ujedno i prvi tramvaji nastali u njenim pogonima.

Prvi tramvaji su, za razliku od današnjih, imali samo dvoje vrata, a mogli su primiti maksimalno 24 putnika. Imao je odvojene vagone za pušače i nepušače, a u početku je imao i odvojene vagone za muškarce i žene. Važno je naglasiti da su vozači i kondukteri imali pravila u oblačenju i održavanju higijene.

(Foto: Historija.ba/Klix.ba) Tramvaj je očuvan i nakon 124 godine (Foto: Historija.ba/Klix.ba) Tramvaj je očuvan i nakon 124 godine


Građani u početku nisu imali povjerenja u ove električne strojeve, te je tramvaj gradom kružio poluprazan. Ipak, već naredne godine tramvaj bilježi rekord u broju prevezenih putnika, kada je prevezeno čak 3.800 ljudi.

"Ovo je prvi tramvaj, vozimo ga samo za obilježavanje Dana KS. To je atrakcija. Sve je sačuvano kao što je i bilo. Stolice u vagonu su drvene", izjavio je jedan od vozača GRASA Hamdija Huremović, kada je prije nekoliko godina provozao stari tramvaj kroz Sarajevo.

Povećan broj putnika zahtijevao je veće promjene u saobraćaju, pa su tako tramvaji umjesto svakih 15 minuta, kretali svakih deset sa polazne stanice. Pruga je produžena do Vijećnice samo dvije godine nakon što je tramvaj pušten u pogon, a nakon toga je otvorena i pruga koja je išla kroz Titovu ulicu do Katedrale. Nedugo nakon toga, izgrađena je remiza iza Tvornice duhana.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Na isti dan, iste godine, zvanično je puštena električna rasvjeta u Sarajevu. Ulice, javni objekti i stanovi su sijali pod svjetlošću, te je počelo pokretanje mnogih industrijskih pogona. Važno je napomenuti da je pokretanje industrijskih pogona u Sarajevu počelo prije nego u nekim većim evropskim metropolama poput Londona, Pariza, Ljubljane i Zagreba.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...