Prije 47 godina
65

Na današnji dan poginuo je Džemal Bijedić: "Nakon njegove smrti zamro je i život u Hercegovini"

G. Š.
Džemal Bijedić
Džemal Bijedić
Danas se navršava 47 godina od tragične smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara Džemal Bijedića, koji je 18. januara 1977. godine, na vrhuncu političke moći, poginuo u avionskoj nesreći na brdu Inač kod Kreševa sa suprugom Razijom, saradnicima i pilotima.

Bijedić je rođen u aprilu 1917. u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je školovanje nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je aktivni član studentskog pokreta, a potom i aktivan učesnik u antifašističkoj borbi.

Nakon Drugog svjetskog rata profilisao se kao jedan od najznačajnijih političara ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, te je bio prvi saradnik vrhovnog komandanta Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, čijim su ga nasljednikom mnogi smatrali.

Bio je na mnogim političkim pozicijama, a najznačajnija funkcija mu je bila na poziciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća gdje je bio od 1971. pa sve do smrti.

Posebno se cijeni doprinos Džemala Bijedića u poslijeratnom razvoju Mostary i cijele Hercegovine, o čemu oni koji su ga poznavali i danas s ponosom govore i tvrde da je nakon njegove smrti zamro i život u Hercegovini.

Među njima je i novinar Fazlija Hebibović, koji je u to vrijeme bio dopisnik beogradske Politike Express i pratio sva aktualna dešavanja u Hercegovini. Izvještavanje o smrti Džemala Bijedića smatra jednim od najtežih zadataka u karijeri, koji neće zaboraviti dok je živ.

"Bilo je hladno, veliki minus, a to mi je bio najteži trenutak u karijeri i volio bih da nikada nisam izvještavao sa sahrane jednog takvog čovjeka, grandioznog giganta, gromade", rekao je Hebibović za Klix.ba.

Ubrzo poslije toga tvrdi on, Mostar i Hercegovina su se uvjerili šta zaista značio gubitak Džemala Bijedića.

"Zamro je život, nikad više Mostar ni Hercegovina neće biti kao što su bili za vrijeme Džemala Bijedića", zaključio je Hebibović.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija sahranjeni su 21. januara u Sarajevu na groblju Bare uz najviše državne i vojne počasti, a iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji i danas nosi njegovo ime.