Godišnjica smrti velikana
0

Na današnji dan otišao je Kinđe

Pripremila: Tatjana Sekulić
Na današnji dan prije osam godina preminuo je najbolji bosanskohercegovački sportista, košarkaški virtuoz, i veliki čovjek Mirza Delibašić Kinđe.

Bio je ikona bosanskohercegovačke ali i evropske košarke, kraljicu svih igara igrao je klizeći terenom, kao da pleše s njom, a da je zaista bio košarkaški as potvrđeno je i samim time što je uvršten među 50 najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine. Mirni i tihi dječak, kako su ga opisivali njegovi vršnjaci, najprije je počeo trenirati tenis i sa samo dvanaest godina postao republički prvak u tom sportu.

Bijelim sportom se prestao baviti kada je umjesto njega na neko takmičenje otišao 'neki guzonjin sin', ispričao je jednom za bh. magazin 'Dani' Besim Smajlović, Mirzin prijatelj iz djetinjstva.

I tada je Mirza izabrao novi sport – košarku, kraljicu svih igara i postao njen kralj.

Prve utakmice igrao je za tuzlansku Slobodu, a nakon dvije odigrane sezone za taj klub prelazi u 'Bosnu' s kojom će stići do samog vrha Evrope.

Za studente je odigrao 700 utakmica i postigao 14 hiljada koševa. Bio je prvak, Jugoslavije, Balkana, prvak Evrope, svijeta ali i olimpijski pobjednik.

Najveći svih vremena ostao je zapamćen i po nastupima u dresu Reala, kraljevskom klubu u kojem ga i danas smatraju jednim od najboljih igrača koji su ikada nosili dres ovog madridskog kluba. A, nakon njegove smrti španski mediji su za njega najčešće koristili pridjev 'mitico'.

Karijeru košarkaša je završio prerano zbog bolesti, tačnije moždanog udara koji ga je zadesio na putu ka Italiji. No, borio se s teškom bolešću godinama, prkosio joj vedrinom svojih očiju i toplotom velikog srca koje je posjedovao.

Smrt ga je sustigla u njegovom stanu u Sarajevu 08. decembra 2001. godine. I otišao je... No, iz srca građana Bosne i Hercegovine, ali i šire nikada nije uspio otići. O njemu su ispričane mnoge priče, roditelji i danas djeci pričaju priče o kuštravom, plavookom dječaku koji je osvajao srca svih koji bi ga ikada vidjeli, o dječaku koji je za kratko vrijeme zasjeo na tron Evrope postavši kralj kraljice igara.

I nakon svega što je podario Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, ljudi nisu uspjeli pronaći riječi kojima bi mu se zahvalili, jer nema ih, zakovane su u nekim neprevodivim dubinama...

Mirza, hvala ti...