{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na današnji dan održano posljednje zasjedanje ZAVNOBiH-a

F
26.4.2014. u 09:40
17
21
Na današnji dan održano posljednje zasjedanje ZAVNOBiH-a
17
Na današnji dan održano posljednje zasjedanje ZAVNOBiH-a
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine-ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Formiran je u novembru 1943. godine, a njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović.
Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a, prvo u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944, treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

Nakon ulaska partizanskih trupa u Sarajevo 26. aprila 1945. sazvano je i Treće zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je bilo posljednje ratno i uopće posljednje zasjedanje ovog tijela. Državna struktura federalne Bosne i Hercegovine zaokružena je na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Tada je prvo odobren rad Predsjedništva ZAVNOBiH-a između dva zasjedanja, a zatim se ZAVNOBiH konstituirao u privremenu Narodnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Tada je donesen Zakon o Narodnoj vladi Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: