79. godišnjica
103

Na današnji dan fašisti su poraženi u Zenici, a grad i građani oslobođeni

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na današnji dan prije 79 godina Zenica je oslobođena od fašističkih i okupatorskih agresora koji su pune četiri godine vršili teror i zločine nad nedužnim stanovništvom ne samo ovog grada nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Dan oslobođenja Zenice jedan je od najvećih praznika grada čelika, a upravo tim povodom danas je ja nekoliko spomen-kosturnica odata počast žrtvama fašizma koje su prije 79 godina svoj život dali za odbranu i oslobađanje od okupatora, kako je to bilo i prije 30-ak godina.

"U četverogodišnjem ratu narodi Bosne i Hercegovine ugradili su svoje živote za odbranu i oslobađanje od okupatora, domaćih izdajnika, nacista i fašista. Bosna i Hercegovina je u Drugom svjetskom ratu pretrpjela najveća ratna razaranja i najveće ljudske žrtve od svih zemalja Jugoslavije. Ni naš grad Zenica nije bio pošteđen od ratnih razaranja i stradanja žrtava od fašističkih terora", kazali su govornici danas na spomen-kosturnici Papirna te dodali da je ista bitka vođena od aprila 1992. do aprila 1996. godine, ali da ideja fašizma i danas živi.

Konačno oslobađanje Zenice desilo se u noći izmedu 11. i 12. aprila 1945. godine kada su partizanske jedinice iz sastava 10. i 53. divizije i brigada zeničkog sektora, te dijelova 11. krajiške divizije prodrle i oslobodile ovaj grad i donijele svjetlo.

U borbama je učestvovalo više od 1.370 boraca i aktivnih boraca narodnooslobodilačkog pokreta, od kojih je 346 dalo svoje živote, a ubijeno je i 857 civila.

Afan Abazović, turistički i planinarski vodič, za Klix.ba je kazao da je obični narod dao velike napore za oslobađanje grada.

"Ono što je bilo ključno za oslobođenje Zenice od fašizma jesu istrajni napori pokreta otpora, čija je komanda bila smještena u kući Mehmedića/Kulenovića, u samom centru grada, "na očima" okupatoru, kraj Kamenog mosta, kojeg će nacisti minirati pri povlačenju iz grada, 11. aprila 1945. godine. Zenički partizanski odred i pripadnici pokreta otpora, ilegalci i običan narod, učinili su velike napore za slobodu ovog grada, što je rezultovalo kasnijim velikim razvojem grada i demografskom eksplozijom. Takav slobodarski duh, Zenica je zadržala i tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995., u kojem je bila, defacto rezervni glavni grad i izbjeglički centar, te mjesto gdje su planirane skoro sve velike operacije za oslobađanje države", kazao je Abazović.

Cvijeće su na spomen-kosturnici Papirna položili predstavnici udruženja i političkih stranaka.

Abazović će sutra organizovati turističku turu kroz Zenicu kao poklon za svoje sugrađane povodom Dana oslobođenja grada, 12. aprila.

Tura će se održati u subotu, 13. aprila, u 18 sati, kada će se svi zainteresovani okupiti na generacijskom "meeting pointu" Zeničana i Zeničanki - kod Sata.