Uništeni brojni spisi
92

Na današnji dan 2014. tokom protesta zapaljena je i zgrada Arhiva BiH

V. K.
(Foto: Arhiv BiH)
Na današnji dan 2014. godine, tokom masovnih protesta koji su se održali u Sarajevu, ali i u drugim bh. gradovima, meta vandala postali su i objekti od historijskog značaja za državu, među kojima je i Arhiv Bosne i Hercegovine.
Članovi kolektiva Arhiva Bosne i Hercegovine podsjetili su građane na zvaničnoj Facebook stranici na period iz 2014. godine, tokom kojeg je Arhiv BiH ostao bez značajnih spisa i drugih dokumenata, koji su uništeni.

"Tog dana izgorio je jedan od najznačajnijih depoa Arhiva Bosne i Hercegovine. Arhivski svijet je zanijemio! U najmanje 30 fondova koji su se nalazili u vatrom zahvaćenom depou čuvani su rukopisi s kraja osmanskog razdoblja, dokumenti iz 40 godina austrougarske vladvine, razdoblja između dva rata te vladavine NDH", naveli su iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

Također, iz Arhiva BiH podsjećaju kako je vatra zahvatila i stotine hiljada dokumenata.

"Vatra je oštetila i uništila Zbirku poklona i otkupa, Zbirku personalnih dosjea, mikrofilmove na kojima su se čuvale kopije arhivske građe. Izgorjelo je stotine hiljada dokumenata, a restauracija djelimično oštećenih potrajat će još godinama", poručili su iz Arhiva BiH.

Podsjetimo, nakon što je depo Arhiva Bosne i Hercegovine zapaljen u protestima tokom februara 2014. godine, isti dio je renoviran u oktobru 2014.

Renovirano je oko 150 kvadratnih metara prostora depoa, koji je sadržavao najvažniju građu iz osmanskog perioda, perioda Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije.

Urađeni su veliki građevinski radovovi, a finansijska sredstva za renoviranje je osigurala TIKA (Turska agencija za razvoj) u vrijednosti od 150.000 eura.