BiH
78

Na dan papine posjete BiH: Mostarski golubovi će širiti mir i ljubav iznad BiH

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Mostarski poštar Marin Cvitković je vlasnik bijelih golubova pismonoša koje će papa Franjo pustiti 6. juna, na dan svoje posjete BiH, ispred zgrade Predsjedništva. Na taj način papa će simbolično poslati poruku mira i ljubavi iz naše zemlje.

Mostarski bijeli golubovi koji simboliziraju mir i ljubav će vinuti svoja krila prema nebu u jatu ostalih golubova i tako će ispuniti veliku želju ovom skromnom Mostarcu, sa kojim smo razgovarali u njegovom domu u naselju Ilići.

Cvitković je prijedlog o uvrštenju svojih golubova u službeni dio programa pismenim putem poslao monsinjoru Tomi Kneževiću u Sarajevo, nakon što je potvrđeno da papa Franjo dolazi u Sarajevo. Dobio je potvrdan odgovor, a već je bio u Sarajevu na razgovoru o detaljima programa.

Ovaj Mostarac, pasionirani uzgajivač golubova, oduševljen je čašću koja mu se ukazala kada je saznao da su njegovi golubovi uvršteni u službeni dio programa posjete.

"Kada sam dobio poziv da su moji golubovi izabrani, dva dana nisam mogao zaspati niti oči sklopiti. Još ne mogu vjerovati da je meni, malom čovjeku pripala ta čast. Ali kad boljem razmislim, takav je i ovaj papa, koji je do sada svojim djelima mnogo puta pokazao da najviše voli upravo male obične ljude. Golubovi predstavljaju mir i ljubav i nadam se da će napokon donijeti normalan život svima u mojoj zemlji", kazao je Cvitković za Klix.ba.

Kad su Marinovi prijatelji i komšije čuli za ovu radosnu vijest priskočili su u pomoć i svako od njih želi dati svoj doprinos.

Jedan od njih izrađuje krletku u oblike crkve a drugi transportnu kutiju u kojoj će golubovi biti prevezeni do zgrade Predsjedništva, gdje će biti i pušteni za vrijeme ceremonije.

"Još uvijek ne znam tačan broj golubova koji će uzletjeti. Imam četrdesetak primjeraka bijelih golubova pismonoša. Dio njih će preletjeti nebom iznad BiH i tako pomoći papi da prenese svoju poruku mira i ljubavi za sve narode koji ovdje žive", kaže nam Marin.

Marin je ljubav prema golubovima naslijedio od svog oca, i od svoje desete godine sam ih je počeo uzgajati. Danas ima četrdesetak bijelih golubova, a potražnju za njegovim bijelim ljepotanima u zadnje vrijeme sve više iskazuju i mladenci, želeći da baš njegovi golubovi najave početak njihovog zajedničkog života.

Vrsta koju Marin uzgaja jako je privržena svome partneru i kući u kojoj je odrasla.

"Iako mnogi misle da se golubovi pismonoše vraćaju kući samo zbog ljubavi prema vlasniku, to nije tačno. Natrag ih vuče prije svega privrženost partneru i svome domu. U Sarajevo ču poslati ženku ili mužjaka svakog par, kako bi bio sigurniji da će se vratiti kući. Golubovima će trebati dva do tri sata da se vrate kući iz Sarajeva i nadam se da će biti lijepo vrijeme i da ih neće napasti ptice grabežljivice", govori nam Marin.

Ako se i ne vrate bit će, kaže, spokojan jer zna da će prostorom iznad kojeg budu letjeli širiti papin blagoslov, mir i ljubav, a Bosni i Hercegovini to zasigurno najviše i treba.