BiH
0

Na dan osnivanja Zemljaskog muzeja značajni događaji

FENA
Iako je cijela godina u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine protekla u znaku obilježavanja 120. godišnjice, ova će najznačajnija institucija kulture rođendan zvanično proslaviti iduće godine u februaru, kada tim povodom priprema niz značajnih dešavanja, potvrdila je Agenciji Fena direktorica Muzeja Aiša Softić.

Tadašnja Zemaljska vlada u vrijeme austrougarske vladavine je 1. februara 1888. osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu, a za direktora Muzeja imenovan je vladin savjetnik Kosta Hörmann.

Tim povodom Muzej upravo za 1. februar priprema dvije velike tematske izložbe, a planira objaviti i dva muzejska "Glasnika" te čak dvije knjige. Rad na pripremi svih projekata je u toku, potvrdila je Softić.

"Ženska nošnja u Bosni i Hercegovini“ autorice Svetlane Bajić te "Antički mozaici u Bosni i Hercegovini" autora Adnana Busuladžića, naziv je dviju izložbi kojima će sarajevskoj publici biti predstavljen segment bh. kulturno-historijske baštine.

Jedan od autora izložbe Adnan Busuladžić istaknuo je za Fenu da je na tlu BiH nađeno oko 50-ak mozaika, od kojih se najveći broj čuva u Zemaljskom muzeju BiH.

On navodi kako pojedini primjerci već više od 100 godina nisu bili predočeni javnosti niti na jednoj izložbi, a ovom će prigodom biti predstavljena cijela kolekcija koju posjeduje Muzej.

Mozaici su rađeni u različitim tehnikama, kolor i crno-bijelim, dok su oslikani različitim geometrijskim, floralnim, životinjskim i mitološkim prikazima.

Primjerci datiraju od 2. do 4. i 5. stoljeća nove ere. Najveći broj ih je pronađen na lokalitetima Stoca, Bihaća, Ilidže i Čapljine, ali i drugih područja BiH.

Očekuje se da će izložba biti popraćena i odgovarajućim katalogom.