Opožareno oko 30 hektara
160

Na Čvrsnici vojni helikopter gasi požar koji prijeti parku prirode Blidinje

G. Š.
Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati učestvuje u gašenju požara koji treći dan divlja na Čvrsnici i već je zahvatio površinu od 30 hektara te ozbiljno prijeti parku prirode Blidinje i području Masne Luke, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović vojni helikopter je sinoć iz zraka gasio požar od 20 do 21 sat na lokalitetu Ćužića kuk gdje je vatra izbila u subotu tokom večernjih sati, te nastavio sa dejstvom jutros oko osam sati.

"Opožareno je preko 30 hektara površine i stanje je jako teško jer je teren nepristupačan i za gašenje je potrebno djelovanje iz zraka. Dodatno je problem u tome što vjetar mijenja smjer i požar se širi prema borovoj šurmi i parku prirode Blidinje što bi moglo izazvati katastrofu na tom lokalitetu", kazao je Martinović za Klix.ba.

Kako nam je rekao uputili su zahtjevi za međunarodnu pomoć iz Hrvatske, nakon čega su stupili u komunikaciji sa civilnom zaštitom ZHK i sa helikopterskom jedinicom Oružanih snaga BiH koja je ne terenu, tako da se u slučaju težeg stanja očekuje i dolazak kanadera koji bi bio mnogo djelotvorniji .

"Kanader ima osam do devet kubika vode, dok helikopter nema više od 2,5 kubika tako da bi dolazak kanadera bio mnogo djelotvorniji, ali srećom Blidinjsko jezero je blizu i relativno brzo helikopter može napuniti rezervoar vode tako da se nadamo da će uspjeti riješiti situaciju" kaže Martinović za naš portal.

Podsjeća da je požar izbio u subotu tokom večernjih sati i da se pretpostavlja kako je uzrokovan udarom groma, jer kako navodi na području gdje je izbila vatra nikad nije kročila ljudska noga.

Na terenu su DVD Rakitno, vatrogasna jedinca Posušje, članovi PD Pločno, DVD Tihaljina i članovi GSS-a iz Posušja i Širokog Brijega koji su do dolaska helikoptera satima pješačili da bi naprtnjačama gasili vatru, iako se zemlje ne može pristupiti požarištu.